Ozempic и Mounjaro - лекарства с рецепта за диабет тип 2, са търговските наименования на семаглутид, който действа в мозъка, за да повлияе на ситостта.

Недостатъчният сън и връзката с повишения риск от диабет

Какво се случва, ако спим по-малко от шест часа на нощ

Нищо добро, разбира се

Приемани веднъж седмично чрез инжектиране в бедрото, стомаха или ръката, напоследък лекарствата са популярни в социалните мрежи и в холивудските среди, тъй като някои хора ги използват за отслабване, въпреки че нямат диабет или клинично затлъстяване. Оказва се обаче, че имат доста интересни странични ефекти. 

Жените забременяват, в повечето случаи неволно, докато приемат лекарства за отслабване като Ozempic и Mounjaro, въпреки че са на противозачатъчни или от години имат проблеми с плодовитостта.

Групите във Facebook, теми в Reddit и видеоклипове в TikTok свързват жени, които са бременни или вече са имали "бебе Ozempic" или "бебе Mounjaro", както започват да ги наричат, и искат да споделят своите изненадващи преживявания от бременността.

Снимка 658355

Източник: iStock

"Забременях с Ozempic и бях на хапчета. Момченцето трябва да се роди през юни", коментира една жена в TikTok. "Моето бебе Ozempic изненада е на почти на четири месеца и за щастие е много здраво", пише друга.

32-годишната Деб Оливиара започва да приема Ozempic ден след Деня на благодарността, за да свали наднорменото тегло, което се отразява на психичното й здраве. Тя обаче не е много стриктна в приемането на противозачатъчните си хапчета, но това не я притеснява много, защото има история на неидентифицирани проблеми с плодовитостта, които затрудняват забременяването.

Само два месеца след началото на лечението и същата седмица, когато достига целевото си тегло, Оливиара научава, че е бременна. "Бяхме отворени към идеята, но определено не опитвахме", казва тя. "Беше голяма изненада и единствената бременност, освен първата ми, която не включва загуба."

Снимка 658354

Източник: iStock

Това е шестата бременност на Оливиара със само две живи деца. Тя има загуба в първия триместър, втория триместър и мъртво раждане. Вече 10 седмици, Оливиара и нейното бебе са здрави.

Експерти по репродуктивна медицина и медицина за затлъстяването казват пред USA TODAY, че забелязват тенденцията за все повече случаи на бременни жени, приемали Ozempic и Mounjaro, което според тях вероятно се случва по две причини.

Първо, загубата на тегло коригира хормоналния дисбаланс, причинен от затлъстяване и метаболитни нарушения, и по този начин повишава плодовитостта. Второ, някои лекарства може да намалят ефикасността на противозачатъчните хапчета, увеличавайки шансовете за бременност.

Снимка 658356

Източник: iStock

И все пак при никакви обстоятелства жените не трябва да използват лекарства за отслабване, за да забременеят, предупреждават експертите. Проучвания върху плъхове, зайци и маймуни показват, че ако се приемат по време на бременност, тези лекарства могат да доведат до спонтанен аборт и вродени дефекти. Все още не са провеждани проучвания върху хора. Производителите на медикаментите препоръчват на жените да спрат да приемат лекарства за отслабване поне два месеца преди планирана бременност.

Ozempic, Wegovy, диабет, наднормено тегло и за какво предупреждават лекарите за отслабването с тези лекарства

Колко страшни са лекарствата за "отслабване", по които полудяха чужди и родни звезди

Какво съветват лекарите

"Вярно е, че от научна гледна точка тези лекарства могат да улеснят забременяването на хората", казва д-р Алисън Роджърс, акушер-гинеколог и репродуктивен ендокринолог в Центровете за плодовитост в Илинойс. "Но хората трябва да бъдат внимателни, защото може да има опасни последици, ако се приемат по време на бременност, като се има предвид, че лекарствата могат да останат дълго време в организма."