Диетолозите често остават шокирани от някои съвети на нутриолозите, които само на пръв поглед звучат здравословни. Но не отчитат редица вредни фактори и не действат в дългосрочен план.

Отслабването, Lose Weight Like Crazy Even If You Have a Crazy Life и няколко трика за силна воля

Как да успеем и при най-строгата диета

И на кои въпроси да си отговорим, за да успеем да отслабнем

Една от най-разпространените препоръки, срещу която скачат експертите по хранене, е тоталното изключване на глутена от менюто ни, за да отслабнем.

Диетологът Джордж Фиър категорично не е съгласен с това. Дори и да избягваме тестените изделия и хляба, а да наблегнем на безглутеновите им варианти, пак може да натрупаме калории.

Снимка 541572

Източник: iStock

Ключът към отслабването е само и единствено в упражненията, казват редица нутриолози. А може би и според фитнес инструкторите. Още една голяма заблуда, според експерта Девън Голъм от Университета в Ню Мексико, САЩ.

Доказано е, че промяната в начина на хранене действа много по-ефективно, отколкото редовните и непосилни тренировки. Защото физическите натоварвания водят до временна загуба на тегло. Печелившата формула в случая е комбинацията от диета и упражнения.

Както и обратното. Ако разчитаме само на полезните храни и си мислим, че можем да ги консумираме в неограничени количества, пак има опасност да качим излишни килограми. Някои от тях, като ядките, зехтина и авокадото, всъщност са доста калорични.

Авокадото, калориите, кръвните съсиреци и още неприятности от консумацията на плода

5 нежелани ефекта от авокадото

Още един кулинарен герой, който не е перфектен

Много нутриолози твърдят, че денят, в който си позволим някоя от забранените храни, или така нареченият измамен ден, е добре дошъл за метаболизма. Но диетологът Джордж Фиър не е съгласен и с този съвет.

"Най-добрият начин да засилите метаболизма си и да стопите мазнини не е като изядете цяла пица в неделя, а като хапвате по малко въглехидрати всеки ден, тренирате по няколко пъти в седмицата и спите достатъчно", казва експертът.

Снимка 541571

Източник: iStock

Мистър Фиър не приема и още един често срещан съвет на нутриолозите - че можем да отслабнем само с помощта на здравословното хранене и упражненията. И напомня, че недоспиването, стресът и обстановката имат не по-малко значение.

Хормоните, пробиотиците, магнаезият и хранителните добавки за хормонален баланс

Хранителни добавки за хормонален баланс

Когато не можем да се справим сами

И дава пример с напрежението, което често е съчетано с прекомерно хранене и консумация на алкохол. А превърне ли се стресът в хроничен, може да причини хормонален дисбаланс, да засили апетита ни към вредни храни, както и да ни направи податливи към преяждане, уточняват от Tips and Tricks.