Преди време споделихме признаците за хормонален дисбаланс и неприятните последици от него. Добрата новина е, че с помощта на някои хранителни добавки можем да си върнем равновесието. И то без да полагаме кой знае какви усилия.

Хормоните, жените и най-честите причини и признаци за дисбаланс

Какво обърква хормоните ни

И какви са признаците, че нещо не е наред

Американската нутриоложка Алиса Гудман напомня, че пълноценният сън и балансираното хранене с протеини, въглехидрати и здравословни мазнини са от огромно значение за равновесието на хормоните.

Упражненията също помагат на тялото да ги произвежда, при това не е нужно да се изсилваме във фитнес залата.

В случай че не можем сами да се справим, винаги има начин да си върнем баланса, като заложим на подходящите хранителни добавки.

Снимка 525083

Източник: iStock

Пробиотици

Хормоналното равновесие е тясно свързано със състоянието на чревната микрофлора. Пробиотиците са здравословни бактерии, които притежават невероятната способност да подобрят производството и регулирането на ключови хормони.

Ако не ни е до добавки, винаги можем да си ги набавим по естествен път чрез храната. Кисело зеле, кисело мляко, комбуча, темпе и кимчи са най-добрият вариант в този случай.

Витамин D, Covid-19 и това ли е нашето оръжие против коронавируса

Витамин D – тайното ни оръжие против коронавируса

Какво показват последните проучвания

Витамин D3

Този витамин действа като хормон и помага за намаляване нивата на куп възпаления. Слънцето е най-добрият и приятен негов източник, но не можем да разчитаме непрекъснато на него.

Адаптогенни билки

Адаптогенните билки са познати от векове и насърчават равновесието в тялото. Верен помощник са в борбата със стреса и повишават имунитета. Специалистите препоръчват чайовете от индийски женшен и рейши.

Снимка 525084

Източник: iStock

Мака

Мака е ядливо растение, известно и като перуански женшен. Подпомага балансирането на хормоните, като стимулира и подхранва хипоталамуса и хипофизата. Действа и като адаптоген.

Има невероятната способност да намали свръхпроизводството на хормони, както и да насърчи образуването им, в случай на липса. Мака се използва и за повишаване на плодовитостта, за по-здрави коса, кожи и нокти, напомня Byrdie.

Магнезий, цинк, селен и храните, които съдържат важните минерали

Магнезий, цинк, селен? Ето какво да похапваме

Храни, богати на важни минерали

Магнезий

Най-честата причина за дефицит на магнезий е напрежението. В същото време именно този минерал помага да се успокоим, както и да спрем отделянето на кортизол, хормона на стреса. А всички знаем, че липсата на спокойствие нарушава съня, който пък ни е необходим за баланса на хормоните.