Нощното уриниране е неприятно, защото пречи на пълноценния сън. Когато ни се налага да ставаме през нощта, за да ходим до тоалетната, прекъсваме фазата на дълбок сън, а понякога изпитваме затруднения да заспим отново. И докато в някои случаи може да е признак на здравословен проблем - като например уголемена простата при мъжете, в други се оказва по-скоро следствие от ежедневните ни навици.

Нормално ли е да не ходим всеки ден до тоалетната, за да облекчим червата си

Нормално ли е да не ходим всеки ден до тоалетната, за да облекчим червата си

Какво казват специалистите

В ново изследване учени от китайския Wenzhou Medical University анализират данни за над 13 хиляди души на възраст на 20 години. И установяват, че има пряка връзка между часовете, прекарани пред телевизора или друг екран, с честотата на нощното уриниране.

Тези, които прекарват пет и повече часа в гледане, е с цели 48% по-вероятно да стават до тоалетната по няколко пъти на нощ в сравнение с тези, които гледат само час или по-малко. Това състояние се нарича научно ноктурия и се определя като желанието за уриниране да е по-силно от това за сън. И тук говорим за ставане повече от веднъж на нощ, което се приема в рамките на нормалното.

Снимка 654537

Източник: iStock

Според учените, тази взаимовръзка може да се дължи на факта, че хората, които гледат повече телевизия, имат и по-висок шанс за развитие на диабет тип две - състояние, което се свързва и с често уриниране. Освен това често докато гледаме телевизия приемаме повече течности, които след това трябва да изхвърлим от организма, макар и това да става в неподходящо време.

Защо мъжете прекарват толкова време в тоалетната

Защо мъжете прекарват толкова време в тоалетната

Обяснението е просто

Освен да намалим времето пред екраните през деня, съветите за справяне с честото нощно уриниране включват и намаляване на приема на кофеин, алкохол и газирани напитки, избягването на приема на големи количества течности вечер, както и намаляване на консумацията на протеини за вечеря, пише Daily Mail.