Понякога колкото и добра хигиена да поддържаме, се сблъскваме с някои неприятни прояви на човешката фиизиология, които ни карат да се притесним дали всичко със здравето ни е наред. Те могат да повлияят и на начина ни на живот, защото освен за нас, не са никак приятни и за околните. Ето какво трябва да знаем за неприятните миризми.

Кафето, газираната вода, причинителите на лош дъх и как да се справим с тях

Неочакваните причини за лош дъх

За някои дори не предполагаме

Лош дъх

Напълно нормално е да имаме "сутрешен дъх". Той се причинява от изсъхване на устата през нощта и натрупване на бактерии, но той изчезва с миенето на зъбите. Ако това не се случва, значи има друга причина за лошия дъх.

На първо място е недобрата устна хигиена и натрупването на плака и зъбен камък, които освен кариеси, причиняват и него. Възможно е да страдаме и от заболяване на венците, затова е добре първо да посетим кабинета на зъболекаря.

Снимка 280350

Източник: iStock

Понякога храни като лук и чесън, консумация на алкохол и тютюнопушене също могат да станат причина за временни изменения в дъха. В повечето случаи на постоянна халитоза причина е натрупването на бактерии в устната кухина. В устата живеят около 100 милиона бактерии и има 15 вида, за които се смята, че са свързани с лошия дъх.

А може и да имаме проблем с храносмилателната система като например киселинен рефлукс, при който храната се връща обратно нагоре по хранопровода и става причина за лошия дъх, или пък гастрит, който се причинява от бактерията Helicobacter pylori. В по-редки случаи лошият дъх може да е ранен признак на недиагностициран диабет, чернодробна или бъбречна недостатъчност.

Важно е да започнем да отхвърляме причините от тези, свързани с оралната хигиена. Съветите са да не пропускаме хранения (защото така стимулираме отделянето на слюнка), да пием повече вода, да дъвчем дъвка без захар или ментов бонбон, а между храненията да ядем плодове, които са с високо съдържание на вода и ще предпазят устната кухина от изсъхване.

Снимка 583284

Източник: iStock

Много е важно също така да използваме конец за зъби и да почистваме внимателно и езика. Препоръчва се и употребата на вода за уста с хлорхексидин, който неутрализира сулфидите, както и на паста за зъби с хлорен диоксид - това разгражда серните съединения в устата, вместо просто да маскира миризмата.

Изпотяване

Човешкото тяло произвежда два вида пот. Едната е водниста, която служи за охлаждане, а другата е по-мазна и съдържа феромони, отговорни за сексуалното привличане. 

Охлаждащата пот се произвежда от екринните жлези на стъпалата на краката, дланите на ръцете, челото, бузите и подмишниците. Те се активират, когато ни стане горещо. А самата пот не мирише. Миризмата се появява вследствие на бактериите по кожата, които разграждат протеините в нея.

Вторият вид пот се произвежда от апокринните жлези в подмишниците, гениталиите и зърната. Те произвеждат мазна течност, която е пълна с мазнини и протеини и се смята, че допринася за сексуалното привличане. Тя също е без мирис, но го придобива в контакт с бактериите по кожата. 

Снимка 655568

Източник: iStock

Някои хора обаче страдат от хиперхидроза. Тя бива два вида - първична хиперхидроза, която няма основна причина, и вторична хиперхидроза, която е свързана с проблеми с щитовидната жлеза и странични ефекти от лекарства.

Състоянието най-често засяга ръцете, краката, подмишниците, лицето и главата. То се лекува от специалист, а преди това е добре да проверим дали всичко с хормоните на щитовидната ни жлеза е наред.

Миризливи крака

Ако усетим неприятен мирис от нечии обувки със сигурност първото, което ще си помислим, е, че не се е къпал отдавна и не си е сменявал чорапите. Причината отново е в потенето на стъпалата и натрупването на бактерии по кожата в тази област. В някои случаи може да става дума и за гъбични инфекции по кожата или ноктите.

Най-лесното, но и ефективно, което можем да направим, е да поддържаме добра лична хигиена. Ефективен трик срещу изпотяването е и да киснем краката си във вода, в която сме добавили няколко капки масло от чаено дърво, което има антибактериално действие.

Кой е по-ефективен при потене - гликоловата киселина или дезодорантът

Кой е по-ефективен при потене - гликоловата киселина или дезодорантът

Какво казват специалистите

Също така е важно винаги много добре да подсушаваме краката си, преди да се обуем. Може да използваме и спирт или някакъв друг дезинфекциращ продукт, който да предотврати неприятната миризма.