Все по-набиращият в последно време популярност уред за готвене, известен като еър фрайър, има много предимства пред стандартната фурна. Като факта, че придава на храната хрупкава текстура и че е достатъчно компактен, за да се побере на кухненския плот. А и в него може лесно да приготвим любимите си храни - като предпочитаните от всички картофи, например.

Картофи и кой е най-здравословния начин, по който да си ги приготвяме, така че да не пълнеем от яденето им

Как да ядем картофи на воля, без да пълнеем

Има и здравословен, и вкусен начин

Процесът на печене на картофи в фрайъра е доста прост, но любопитно е да последваме съветите на шеф готвачите, за да го направим по най-безпогрешния начин. Ето какво споделят те, цитирани от Eat This, Not That.

Какво ще ни трябва

Най-добре е да изберем сорт картофи, които имат по-нишестена структура (като вида russet), която след термична обработка дава по-пухкава вътрешност. Освен картофите ще ни трябват:

  • 2 с.л. маслиново масло
  • 1 с.л. морска сол
  • 1 с.л. черен пипер
  • 1 с.л. чесън на прах
  • 1 с.л. сушен розмарин
Снимка 637072

Източник: iStock

Подготовка

След като се измият, картофите задължително трябва да се подсушат. След което да се набодат на няколко места с вилица. Това ще позволи на парата да излезе по време на процеса на готвене и ще предотврати пукането им. Следващата стъпка е да се покрият картофите равномерно с маслиновото масло, докато са поставени например в дълбока купа, а след това да се прибавят подправките.

Приготвяне

Така овкусените картофи се разпределят в кошницата на еър фрайъра, без тя да се препълва. Времето за готвене е 40-45 минути, на 200°C. Нужно е да се обърнат поне веднъж, за да се приготвят равномерно. Готови са тогава, когато кожата е хрупкава, а вилицата лесно пробива месото на картофа. За още повече вкус може да сервираме с добавена лъжичка заквасена сметана, нарязан лук или други любими добавки.

Картофено пюре и три грешки, които да избегнем при приготвянето му

3 грешки при приготвянето на картофено пюре

И как да ги избегнем

И за да сме сигурни в добрия краен резултат, готвачите наблягат на това какво не бива да правим, когато приготвяме картофите в еър фрайър.

Като начало трябва да избягваме използването на мокри зеленчуци, тъй като излишната влага ще попречи за желаната хрупкавост. Изключително важно е и пробождането с вилица като част от предварителната подготовка. И, разбира се, да не пропускаме овкусяването - тъй като подправките разкриват вкусовите качества на картофите.

Никога не бива и да препълваме кошницата на еър фраера, тъй като това ще доведе до неравномерно готвене. Важно е да избягваме и твърде високите температури за прекалено дълго време. Прекомерната топлина може да доведе до твърде хрупкава кожичка и недостатъчно изпечена вътрешност.