Една от първите сготвени храни, които човек опитва в живота си, е картофеното пюре. Това скромно и незабележимо ястие, което приемаме повече като добавка към друга храна, всъщност крие доста подводни камъни в приготовлението си.

Готварски трикове, които ще направят храната ни достойна за ресторант

Кулинарни трикове от кухнята на топ готвачите

За да е още по-вкусно и атрактивно менюто ни

Ето кои са най-големите грешки, които можем да допуснем при приготвянето му.

Температура на водата

За да сварим картофите за пюре, трябва да ги поставим в студена вода. Така те ще се сварят равномерно - в противен случай рискуваме да са готови отвън, но сърцевината им да е сурова. Те трябва да станат меки и лесни за разчупване с вилици. Хитър трик е да ги варим обелени и нарязани на кубчета.

Правилните инструменти

Снимка 569939

Източник: iStock

Една от големите грешки при приготвянето на тази проста храна е да пуснем сварените картофи в блендера. Може и да получим гладка смес, но консистенцията ще напомня лепило. Добра работа ще ни свърши уред за мачкане на картофи или най-обикновена вилица.

Достатъчно съставки

Снимка 569937

Източник: iStock

Масло, сол и пипер са най-важните от тях. Ние предпочитаме да добавим и прясно мляко, или сметана, като правилото е половин чаша на половин килограм картофи. За повече вкус може да добавим настърган пармезан, а за пикантност - намачкан чесън.