Една от първите сготвени храни, които човек опитва в живота си, е картофеното пюре. Това скромно и незабележимо ястие, което приемаме повече като добавка към друга храна, всъщност крие доста подводни камъни в приготовлението си.
Ето кои са най-големите грешки, които можем да допуснем при приготвянето му.
Температура на водата
За да сварим картофите за пюре, трябва да ги поставим в студена вода. Така те ще се сварят равномерно - в противен случай рискуваме да са готови отвън, но сърцевината им да е сурова. Те трябва да станат меки и лесни за разчупване с вилици. Хитър трик е да ги варим обелени и нарязани на кубчета.
Правилните инструменти
Източник: iStock
Една от големите грешки при приготвянето на тази проста храна е да пуснем сварените картофи в блендера. Може и да получим гладка смес, но консистенцията ще напомня лепило. Добра работа ще ни свърши уред за мачкане на картофи или най-обикновена вилица.
Достатъчно съставки
Източник: iStock
Масло, сол и пипер са най-важните от тях. Ние предпочитаме да добавим и прясно мляко, или сметана, като правилото е половин чаша на половин килограм картофи. За повече вкус може да добавим настърган пармезан, а за пикантност - намачкан чесън.