Онкологичните заболявания са една от основните причини за смъртност в световен мащаб, а усилията са насочени не само към ефективното им лечение, но и към адекватната превенция. Чували сме редица съвети за това какво трябва и какво не трябва да правим, а сега учените ни дават още една важна препоръка, ако искаме да се предпазим от някои от най-срещаните видове рак.

Колко аспартам води до рак - СЗО с нови факти за подсладителя

Колко аспартам води до рак

И за какво друго да внимаваме

Ново проучване, проведено в Университета в Гьотеборг, Швеция, проследява в продължение на 33 години повече от милион млади мъже от страната. Началната точка е тестът за военна подготовка, който преминават на 18-годишна възраст. И се установява, че тези с високи нива на кардиореспираторна годност в млада възраст по-късно през живота си имат по-нисък риск от развитие на девет форми на рак, включително в областта на главата, шията, белите дробове, бъбреците и стомашно-чревната система.

Сърдечно-ресираторната годност, която се оценява предимно с кардио упражнения, е мярка за това колко ефективно се доставя кислород до мускулите от дихателната и сърдечно-съдовата система. Именно затова и рискът от рак на белите дробове е с цели 42% по-нисък при хората с по-добра двигателна активност.

Снимка 630118

Източник: iStock

Това звучи логично, а по-голямата изненада за учените е, че поддържането на добра физическа форма намалява с 40% риска от рак на хранопровода, черния дроб, жлъчните пътища и мехур, а този на стомаха и дебелото черво с 20%, въпреки че няма някаква очевидна връзка.

Доказано е също така, че в колкото по-добра форма са участниците в изследването и колкото по-активни са физически, толкова повече намалява възможността да бъдат диагностицирани с онкологично заболяване през живота си. И не, не е необходимо да достигаме нива като на професионални атлети, за да си гарантираме защита, която, разбира се, трябва да се комбинира с други навици от ежедневието ни, предава NBC News.

Защо оралният секс повишава риска от рак на гърлото

Защо оралният секс повишава риска от рак на гърлото

И каква е връзката с човешкия папилома вирус

Важна подробност е, че въпросното изследване обхваща само мъже. Но тези обнадеждаващи изводи са в подкрепа на други от предишни проучвания. Те доказват, че дори 11 минути ежедневна физическа активност намаляват риска от смърт заради рак. Също така е установено, че дори след диагностициране с рак на дебелото черво физическата активност може да намали с 30% риска от летален край вследствие на тази диагноза.