Планкът е сред най-ефективните упражнения, тъй като с него тренираме няколко мускулни групи едновременно. А още по-хубавото е, че не отнема много време, не изисква уреди и можем да го правим навсякъде и по всяко време. Когато се изпълнява правилно, планкът натоварва не само коремните мускули, но и тези на раменете, бедрата, задните части, гърба и трицепсите.

Планк  и статичен клек - упражненията за регулиране на високо кръвно

Упражненията, с които да свалим кръвното налягане

Прости, но ефикасни

Според изследване от 2016 г., публикувано в International Journal of Physiotherapy and Research, 30-дневно предизвикателство с планкове е също толкова ефективно за намаляване на талията и стягане на корема, колкото и правенето на коремни преси.

Най-добри резултати обаче можем да постигнем само ако го изпълняваме правилно. За съжаление, грешки се допускат. Най-честата грешка, която хората правят, докато изпълняват планк, е извиването на долната част на гърба. Това премахва целия акцент от корема ни и го поставя върху долната част на гърба, което, разбира се, води до незадоволителни резултати, пише Metro.

Снимка 643838

Източник: iStock

Най-важното е тялото ни да е в напълно права линия и гръбнакът да е изправен. Докосваме пода само с ръце и стъпала. Седалищните мускули са стегнати, а долната част на гърба не бива да е нито по-нагоре, нито по-надолу. Tрябва да държим бедрата си в една линия с раменете и да се целим да имаме неутрален гръбнак - права линия на главата, раменете, бедрата, коленете и глезените.