Един от най-честите здравословни проблеми е високо кръвно налягане, като обикновено той се задълбочава с напредването на годините. Сред основните препоръки за справянето с него са здравословната диета и редовна физическа активност.

5 минути ходене на всеки половин час в офиса - рецептата за ниско кръвно и кръвна захар

Проста рецепта за ниско кръвно и кръвна захар

Когато само 5 минути са достатъчни

А ново изследване ни дава и по-конкретни насоки какви точно трябва да са физическите упражнения, с които да регулираме кръвното си налягане. Планк и статични клекове на стена са най-ефективни са целта.

До момента сред най-препоръчваните физически активности за целта са аеробните - тичане, колоездене плуване. Планкове и клековете обаче показват, че водят до по-голям спад в показателите на апарата за кръвно.

Снимка 508278

Източник: iStock

Планк (буквално "дъска" от английски) представлява упражнение, при което заемаме позиция на земята като за лицеви опори, но с ръцете от лактите надолу на земята. Тялото ни трябва да е стегнато и право като дъска, а тази работа се върши най-вече от коремните мускули.

Снимка 627841

Източник: iStock

Статичният клек до стена изисква да опрем гърба си на стена, след което постепенно да клекнем надолу, докато бедрата ни са успоредни на земята, а колената образуват ъгъл от 90 градуса.

Планкът и тайната, която прави упражнението най-ефективно

Тайната за най-ефективния планк

И ние не очаквахме, че може да е това

И при двете упражнения се препоръчва да задържим позицията за около две минути. "Така увеличаваме напрежението в мускулите за две минути, а след това получаваме приток на кръв", казва д-р Джейми О'Дрискол от Canterbury Christ Church University пред ВВС.