Тъй като черешите са тъкмо в сезон, сега е и времето, когато са най-вкусни и ги похапваме в най-голямо количество. И макар да съдържат костилка, това изобщо не ни е карало да ги избягваме. Оказва се обаче, че все пак е добре да имаме едно наум точно за костилките.

5 причини да консумираме повече череши

5 причини да консумираме повече череши

Освен вкусни, те са и много полезни

За разлика от динените семки, с черешовите костилки е добре да сме по-внимателни и да избягваме поглъщането им, тъй като това крие известни рискове за здравето ни.

Най-напред те са доста малки по размер и това ги прави особено лесни за неволно поглъщане, което може да причини задавяне, особено при децата.

Снимка 673609

Източник: iStock

Освен това обаче костилките на черешите съдържат концентрирано количество вещество, наречено амигдалин, което може да бъде опасно, когато попадне в организма ни. Това съединение взаимодейства с ензимите в слюнката ни и образува цианид - силно токсичен химикал. Дори малки дози цианид могат да причинят болка в гърдите, затруднено дишане, замайване и повръщане. В по-тежки случаи и редки случаи може да доведе и до смърт.

Добре е да имаме предвид, че други плодови костилки, като тези от праскови, кайсии и сливи, също съдържат амигдалин. Но неговата концентрация варира в различните видове плодове и дори в плодовете от един и същ вид, в зависимост от това къде се отглежда.

Снимка 673608

Източник: iStock

Въпреки съдържанието на това съединение в черешовата костилка, то не е потенциално опасно, ако я погълнем цяла. Това е така, тъй като то се намира в центъра ѝ. Ако костилката е цяла, амигдалинът няма как да взаимодейства със слюнката ни, за да образува цианид. Ако се случи така, че без да искаме погълнем костилка на череша, тя най-вероятно просто ще премине през храносмилателния ни тракт и няма да ни причини проблеми.

4 начина да махнем костилките на черешите без специален уред

4 начина да махнем костилките на черешите без специален уред

За да им се насладим в сладкиши и сладка

Опасна тя може да бъде, в случай че е счупена, тъй като тогава амигдалинът се освобождава и може да се превърне в цианид. Но предвид, че костилката е доста твърда и е по-вероятно тя да ни счупи зъб, отколкото ние да я счупим със зъб, рискът от натравяне е сравнително нисък, пише Delish.