Сезонът на черешите настъпи, което означава, че освен да хапваме обилно количество от тези така вкусни и полезни плодове, можем да ги ползваме и за други неща. Например за смутита, сладка, конфитюри, пайове и други десерти.

5 причини да консумираме повече череши

5 причини да консумираме повече череши

Освен вкусни, те са и много полезни

За всичко това обаче трябва предварително да почистим костилките, което - няма спор - е изключително досадна работа. Особено когато не разполагаме с уред за премахването на костилките. Ето няколко ефективни метода да се справим и без него според Kitchn.

Накрайник за пош

Сладкарският инструмент е удобен начин да махнем костилките. Избираме такъв с кръгла или звездовидна форма, поставяме го с върха нагоре и натискаме внимателно черешата, докато костилката падне от другата му страна.

Снимка 667355

Източник: iStock

Кламер

Първо разгъваме кламера, за да се получи удобен инструмент. След това махаме дръжката на черешата и на мястото й вкарваме кламера с леко завъртане, докато извадим костилката.

Снимка 667353

Източник: iStock

Клечки за азиатска храна или дървени шишчета

Избутваме костилката, като вкарваме тънката страна на клечката или тъпата на шишчето от страната на дръжката, като бутаме, докато тя падне от другата страна.

Снимка 667356

Източник: iStock

Сламка за многократна употреба

Металните сламки са удобни, не замърсяват природата и могат да се ползват и като обезкостител на череши. Методът е същият като с клечките и дървените шишчета - избутваме костилката от едната страна докато падне от другата. Разбира се, всички горни методи можем да ползваме и за вишни.