Сезонът на черешите настъпи, което означава, че освен да хапваме обилно количество от тези така вкусни и полезни плодове, можем да ги ползваме и за други неща. Например за смутита, сладка, конфитюри, пайове и други десерти.
За всичко това обаче трябва предварително да почистим костилките, което - няма спор - е изключително досадна работа. Особено когато не разполагаме с уред за премахването на костилките. Ето няколко ефективни метода да се справим и без него според Kitchn.
Накрайник за пош
Сладкарският инструмент е удобен начин да махнем костилките. Избираме такъв с кръгла или звездовидна форма, поставяме го с върха нагоре и натискаме внимателно черешата, докато костилката падне от другата му страна.
Източник: iStock
Кламер
Първо разгъваме кламера, за да се получи удобен инструмент. След това махаме дръжката на черешата и на мястото й вкарваме кламера с леко завъртане, докато извадим костилката.
Източник: iStock
Клечки за азиатска храна или дървени шишчета
Избутваме костилката, като вкарваме тънката страна на клечката или тъпата на шишчето от страната на дръжката, като бутаме, докато тя падне от другата страна.
Източник: iStock
Сламка за многократна употреба
Металните сламки са удобни, не замърсяват природата и могат да се ползват и като обезкостител на череши. Методът е същият като с клечките и дървените шишчета - избутваме костилката от едната страна докато падне от другата. Разбира се, всички горни методи можем да ползваме и за вишни.