Гръцкият остров Икария в Егейско море е известен като едно от местата с най-много столетници и най-здравословен начин на живот в света. Една от причините за тези неща са различните билкове чайове, които местните пият по два-три пъти на ден.

Снимка 527203

Източник: iStock

Според книгата The Mediterranean Diet Cookbook for Beginners на диетоложката Елена Паравантес-Харгит един от най-консумираните чайове на Икария е мурсалският. Заради десетките си разновидности Sideritis, както е латинското му наименование, е познат като пирински, триградски, шарпланински, мурсалски чай в България, както и като железен, овчарски или просто планински чай в Гърция.

Както и да го наричаме, ползите от консумацията му са многобройни. Той има антиоксидантно и тонизиращо действие, полезен е при анемия заради високото си съдържание на желязо, бори се с високото кръвно и работи за сърдечно-съдовата система като цяло.

Снимка 527206

Източник: iStock

Мурсалският чай се препоръчва и при простудни заболявания и такива на дихателната система, проблеми с бъбреците и черния дроб, както и за стимулиране на половата система. Твърди се още, че забавя стареенето.

Може да се консумира самостоятелно или в комбинация с други билки като мащерка, риган, жълт кантарион, лайка. Важното е да го приготвим пресен, за да се възползваме от всичките му полезни свойства.