Преди немного години придобиването на нови знания и способности, изминаването на големи дистанции и дори взаимодействието с други хора са коствали на човека много повече ресурс, креативност и провали, отколкото в днешно време.

Сега човешкият мозък разчита на технологиите, за да го напътстват в почти всяко едно начинание. Това пък води до намалена комуникация между невроните. Тя се превръща в причина за преждевременно стареене на сивото вещество.

Хубавото е, че мозъкът е крайно пластична материя, която можем да манипулираме и оживяваме по най-различни начини, стига да имаме достатъчно желание и мотивация.

Ето три лесни начина да стимулираме мозъка си и да възродим връзките между някои "мързеливи" неврони в рамките на само няколко седмици.

Предизвикателство към ръцете

Снимка 429115

Източник: iStock

Навикът да ползваме само доминантната или по-силната си ръка през по-голямата част от времето води до закърняване на някои невронни пътища.

Ако целенасочено пробваме да използваме по-слабата си ръка за някои основни дейности в ежедневието, ще дадем на мозъка си стимул за "отключване" на иначе латентни връзки.

Овладяването на музикален инструмент също е добър начин да стимулираме този процес, който носи със себе си още редица ползи за здравето на мозъка.

Защо е важно да свирим на музикален инструмент

Защо е важно да свирим на музикален инструмент

И никога не е късно да се научим

Новите езици са "храна" за невроните

Снимка 429114

Източник: iStock

Научаването на нов език е едно от най-стимулиращите неща, които можем да направим за сивото си вещество. Владеенето на няколко езика позволява на мозъка да използва различни невронни пътища и подобрява цялостната когниция. Това пък, от своя страна, прави мисълта ни по-бистра и идеите ни по-задълбочени.

Време е да изтрием Google Maps

Снимка 429113

Източник: iStock

В продължение на хилядолетия човеците са опознавали света около тях чрез интуицията си, звездите, обонянието си и слуха си. В днешно време стигаме от точка А до точка Б, независимо колко далече е Б, благодарение на дигитални приложения, които напътстват всяка наша стъпка.

Това да се загубим или да се лутаме в търсене на дестинацията си е добър начин да активираме дремещите невронни връзки, които по случайност или не са първите афектирани такива при развитието на Алцхаймер и деменция.

Алцхаймерът, мозъкът и как да го моделираме чрез начина си на живот

Как да се предпазим от Алцхаймер

Как сами променяме сивото си вещество