Музиката е едно от най-полезните занимания, които можем да си осигурим в този живот. Свиренето на инструмент е не само секси, но е и доказан начин да запазим мозъка си млад, гъвкав и ефективен, дори когато остареем. 

Въпреки че е най-лесно да се научим да свирим още в детска възраст, нищо не ни пречи да започнем да изучаваме даден инструмент още сега, независимо на колко години сме. 

Владеенето на музикален инструмент доказано повишава комуникацията между двете полукълба на мозъка и уголемява невронните връзки между тях.

Снимка 401155

Източник: iStock

Повишава се обемът на сиво вещество и в частите от мозъка, които отговарят за моторните ни движения, слуха, зрението и сетивните ни усещания. А това явление има осезаем ефект върху стареенето на мозъка и забавя дегенеративните процеси.

Свиренето на музикален инструмент има доста общо с четенето, що се отнася до промени в мозъка. Музикантите имат по-добра памет, мислят по-бързо и умеят да обработват много и различни по вид източници на информация.

Снимка 401152

Източник: iStock

Освен тези дългосрочни ефекти, свиренето оказва незабавен ефект в лявото полукълбо на мозъка, като повишава потока от кръв. Само 30 минути, прекарани с любимия инструмент, са достатъчни, за да усетим тялото си по-заредено с енергия.

Ако си наложим да свирим по толкова всеки ден, шансовете да развием депресия и тревожност драстично ще намалеят.