За положителния ефект, който добрата храна, физическите упражнения и пълноценния сън оказват върху мозъчната дейност, всички сме чували. Но подобно на тялото, и мозъкът има нужда и от упражнения, които да го държат в кондиция.

Какаото, флаваноидите и положителният ефект върху мозъка и паметта

Топло какао за бистър ум

Вкусно и полезно

Факт е, че на всички ни се е случвало да забравим къде сме оставили ключовете или да забравим точната и важна дума в официален разговор.

Добрата новина е, че това по всяка вероятност са някои от "случайни бъгове", както ги нарича Сандра Бонд Чапман, основател и директор на Центъра по мозъчно здраве към Университета в Тексас. А още по-добрата е, че има трикове, с които да държим мозъка ни в кондиция.

Снимка 525023

Източник: iStock

Пред Real Simple госпожа Чапман обяснява, че в 30-те, 40-те и 50-те си години хората стават по-добри в най-важното: "взимаме решения, синтезираме информация и предлагаме големи идеи".

Тоест, независимо от възрастта, никога не е късно да си наложим здравословни навици, които да приведат мозъка ни в добра форма.

Въпреки че с напредването на възрастта да изгаряме неврони (бавно, но сигурно) е нормално, стресът и безпокойството често ни карат да се притесняваме от напълно нормални преживявания - като да забравим името на познат например.

Снимка 525024

Източник: iStock

Ето защо Чапман съветва да не се фокусираме излишно върху дребни пропуски, а да обърнем внимание на ежедневните си навици.

Предлага да започнем ново хоби или да развием напълно чуждо за нас до момента умение. Защото е доказано, че разнообразяването на рутината изостря когнитивните ни функции - от учене на нов език до стартиране на клас по йога или плетене.

Снимка 525022

Източник: iStock

Важно е да използваме мозъка си за това, което прави най-добре - да обединява наличната и нова информация. "Той ще ви се отплати, като укрепи своите сложни невронни мрежи", уточнява специалистът.

Марийке Лукас Райнефелд, Роберто Савиано, Вал Макдърмид и 3 книги за уикенда

3 книги за уикенда

Време за четене

Чапман дава и конкретен пример. Следващият път, когато прочетем страхотна книга, можем да напишем впечатленията си от нея. И най-добре на хартия. Защото писането на ръка подобрява обработката на информацията, както и способността да я запомним.