Може да се задава слънчев и почти пролетен уикенд, но винаги намираме няколко часа в него, които да посветим на четене. Ето три съвсем нови заглавия, които заслужават внимание.

Снимка 524615

Източник: Колаж / Еднорог

"Натюрморт"

Една от най-добрите съвременни авторки на криминални романи Вал Макдърмид ни предлага нова порция разследвания от страна на Карен Пири, която оглавява отдел "Студени досиета" на шотландската полиция. Тя се заема с два привидно несвързани случая - рибари се натъкват на труп на човек, който преди години е бил главен заподозрян в старо разследване, а в един гараж е открит скелет на човек, скрит преди доста години.

Изд. Еднорог, 21.90 лв.

Снимка 524616

Източник: Сиела

"Пираните на Неапол"

"Гомор" на Роберто Савиано успя не само да втрещи читателите с разкритията му за подземния свят на Неапол, но и да му "спечели" награда за главата му, обявена от мафията. Това обаче не го спира да продължи с подробности за това как действа Камора. В новата му книга фокусът са така наречените "бебешки банди" - банди от младежи в тийнейджърска възраст, които обаче добре владеят стрелбата с автомати, трафика на наркотици, рекета на хора и убийствата.

Изд. Сиела, 18 лв.

Снимка 524617

Източник: ICU

"Неудобството на вечерта"

Миналата година дебютният роман на нидерландката Марийке Лукас Райнефелд спечели престижната награда Man Booker. А точно преди излизането му на български език името й се оказа неволно замесено в расистки скандал. Райнефелд трябваше да превежда на нидерландски сборника The Hill We Climb на Аманда Горман, поетесата, спечелила си световна известност от церемонията по встъпване в длъжност на Джо Байдън. Според хора в литературните среди на Нидерландия преводачът трябва да е чернокож. Намираме подобно изискване за неуместно - или си талантлив поет и преводач, или не. А Райнефелд определно е и двете. Доказва го и "Неудобството на вечерта", за който тя се вдъхновява от собствения си живот в затворената общност на калвинисти. Когато едно от четирите деца в религиозното семейство загива при инцидент, крехкият баланс в отношенията е разрушен. Всяко от останалите три деца трябва да намери собствения си начин да пребори загубата и скръбта, особено Яс, която е в трудната възраст между дете и възрастен.

Изд. ICU, 15.90 лв.