Според Световната здравна организация (СЗО) от 1975 г. насам затлъстяването сред населението в световен мащаб се е увеличило цели три пъти. А сред най-честите негативни последствия от наднорменото тегло са сърдечно-съдови заболявания, метаболитен синдром, диабет тип 2 и тежък COVID-19. И не на последно място - сериозни щети на мозъка.

Храната, мозъкът и как му влияе преяждането

Може ли преяждането да увреди мозъка

От ядене не само дебелеем, но вредим и на менталното си здраве

Регистрираните диетолози и други здравни експерти се борят с преяждането чрез тактики, насочени да променят поведението ни.

По-малките порции или по-бавното и внимателно хранене действат в известна степен, но се оказва, че те не са основната причина да продължаваме да се храним, след като вече сме сити.

Снимка 523181

Източник: iStock

Според ново проучване на Университета на Флорида в Гейнсвил, главният виновник за този вреден навик по всяка вероятност е нашият мозък. По-точно - частта от него, наречена инфра-лимбична кора (IL).

Именно тя играе основна роля в първоначалното усвояване на поведенията за търсене на храна и самоуправление, уточняват от Medical News Today.

Снимка 523185

Източник: iStock

Учените провели експеримента с плъхове и установили, че могат да намалят склонността им към преяждане, като блокират специфични неврони в IL.

Neuralink, Илон Мъск и първият чип в мозък на маймуна

Какво може да прави маймуна с чип в мозъка

Човешкото съзнание, машините и един Илон Мъск помежду им

И въпреки че откритието им е вследствие на научен опит с животни, то със сигурност ще даде солидна основа при изследванията за намаляване на преяждането при хората в бъдеще.