Млечните продукти като прясно, кисело мляко и сирене са изключително популярни и основна храна на много поколения. Чудесен източник са на протеин и калций, а и са леснодостъпни. За млякото винаги се е смятало, че е пълноценна храна и всички бозайници се нуждаят от него по време на развитието си. И все пак, консумацията на млечни продукти е спорна тема и някои експерти смятат, че хората не са програмирани да консумират мляко като другите бозайници.

Прясното мляко, трайността му и къде не бива да го държим в хладилника

Защо да не държим прясното мляко на вратата на хладилника

И каква е трайността му

Изключването им от хранителния ни режим се е превърнало в модерна тенденция при много хора. Причините обикновено са различни. За много от нас млечните продукти всъщност са трудни за разграждане. Някои обаче ги отказват, заради схващанията, че потенциално предизвикват провъзпалителен отговор в тялото.

Отчасти вината им се крие във факта, че някои млечни храни съдържат наситени мазнини. А те са хранителни вещества, които обикновено се свързват с възпаление. Според изследване от 2017 г. обаче, публикувано в Critical Reviews in Food Science and Nutrition, което се базира на данни от 52 клинични изпитвания върху хора, млечните продукти всъщност имат противовъзпалителни ефекти върху тялото, независимо от съдържанието на мазнини в млечната храна.

Снимка 600129

Източник: iStock

И като допълнително доказателство към тезата на изследователите от 2017 г., през 2021 г. е публикуван систематичен преглед, оценяващ ефекта на млечните продукти (мляко, сирене и кисело мляко) и консумацията на млечни протеини върху възпалението при възрастни. Резултатите показват, че консумацията на млечни продукти или няма ефект върху възпалението, или има леки противовъзпалителни ефекти.

Мляко, сок, подуване, газове и защо да не пием тези напитки сутрин

Напитките, които да не пием сутрин

За да не си причиняваме подуване и газове

И така, въпреки твърденията на някои, че млечните продукти причиняват възпаление, медицинската литература изглежда е на съвсем друго мнение, Важно е обаче да знаем, че варианти като шоколадово мляко и ароматизирани млечни напитки със захар, царевичен сироп или други съдържащи захар съставки, няма да има противовъзпалителния или неутрален ефект, който търсим, отбелязват от Eat This Not That.