Ако в кухнята си имаме саксии с растения, то най-вероятно в тях отглеждаме билки и подправки. Нищо не може да се сравни с аромата на пресния, току-що откъснат босилек например. Но напоследък и едни други растения набират голяма популярност и вероятно се чудим дали да не пробваме с някое.

Подправки, сукуленти, сансевиера - най-добрите растения за кухнята

Какви растения да отглеждаме в кухнята

Имаме избор

Това са т.нар. микрорастения - поникнали семена от различни зеленчуци. Важно е да ги отличаваме от кълновете, който се консумират на различен етап от развитието си и не изискват почва и светлина за своето отглеждане.

Микрорастенията се събират на етап на растеж на котиледоните - първите листа на растението. Те могат да се отглеждат на малки пространства и нямат особени претенции за светлина, нито за наторяване. Но колкото повече слънце поглъщат, толкова повече се зареждат с хранителни вещества.

Снимка 553338

Източник: iStock

Най-голяма е концентрацията на полезни витамини, минерали и ензими веднага след като семенцето израсне. Тя намалява с увеличаването на размерите му.

Микрорастенията не са просто поредната кулинарна тенденция, на която скоро ще й мине времето - защото всъщност се използват още от 80-те години в САЩ. Те са лесен начин да си осигурим витамини, минерали и фитонутриенти. 

Те са и нискокалорична добавка към храната, която увеличава в пъти нейната стойност. Според проучване на Университета в Мериленд, микрорастенията могат да съдържат до 40 пъти повече хранителни вещества от "истинските", големи растения.

Снимка 553339

Източник: iStock

Има голямо разнообразие от микрорастения, но тези, които са най-популярни и се отглеждат най-често, са слънчоглед, рукола, броколи, маруля и кресон. Броколите са с най-високи количества сулфорафан, съединение с противовъзпалителни и антимикробни ползи. Микрорастенията като кориандър, зелена ряпа дайкон и червено зеле пък имат най-голямо количество витамини C, K, E, каротеноиди и лутеин.

Тиквички, карфиол, гъби и кои са най-подходящите зеленчуци за отслабване

Зеленчуците, с които лесно да влезем във форма

Нискокалорични заместители с много ползи

Много хора харесват и вкуса, и аромата на микрорастенията. Някои са сладки, други кисели, а трети - по-скоро горчиви. Не е за подценяване и удобството, че в шепата си можем да комбинираме ползите от няколко различни вида зеленчуци, които може да не са ни много присърце в "реалната" си форма - например броколите, предава Prevention.