Притеснителният факт, че микропластмасата превзема все по-голяма част от тялото ни, получи своето поредно научно потвърждение.

Микропластмасата, наличието й в храната и какво количество поглъщаме за седмица

Всяка седмица изяждаме пластмаса, колкото една кредитна карта

Врагът на нашата маса

Изследователи от Fatebenefratelli Hospital в Рим с изненада и притеснение установяват наличието на частици микропластмаса в плацентата на наскоро родили жени. Те се съгласяват да я дадат за научни цели, а раждането им е преминало без усложнения.

В сравнително малки тъканни проби от плацентата (едва 3%) се открива цял набор от синтетични вещества. В четири от шест дарени плаценти са открити 12 микропластични фрагмента. Това навежда на мисълта, че общият брой парчета с микроскопични размери е притеснително голям.

Снимка 511044

Източник: iStock

Изследователите все още не са напълно наясно какъв точно е ефектът от микропластмасата в плацентата за новородените бебета, които са се хранили благодарение на нея в утробата на майка си. Предполага се, че той е най-вече върху имунната им система.

Когато микропластмасата попадне в човешките клетки, тя се отчита като чуждо тяло от организма на гостоприемника. Това предизвиква локализиран имунен отговор. Освен това, тези малки парченца са носители и на други вредни химикали (като оцветители) с допълнителен негативен ефект.

Снимка 511045

Източник: iStock

"Това е като да имаш бебе киборг, което вече не се състои само от човешки клетки, а е смесица от биологична и неорганична същност", заявява водещият изследването Антонио Рагуза, ръководител на отделението по акушерство и гинекология, цитиран от Independent.

Кафето в картонени чаши, микропластмасата и защо не е добра алтернатива

И кафето в картонени чаши е вредно

Каква е опасността

За да бъде точно проведеното изследване, в процеса на раждане и при съхранението на плацентите не са използвани никакви продукти, които съдържат пластмасови полимери. По този начин се избягва евентуалното замърсяване на биологичния материал, за да бъдат изводите максимално точни. А тепърва предстоят още изследвания по темата.