По въпроса дали и доколко е полезно кафето е говорено много и със сигурност още толкова може да се каже. Но важно е не само количеството кофеинова напитка, което изпиваме на ден, а и в каква чаша го консумираме.

Irish Coffee, White Coffee, Café Bombón и най-вкусните кафе напитки в света

10 от най-вкусните кафе напитки на света

Могат да бъдат дори люти

Добре знаем, че пластмасата не е предпочитан избор, особено за горещи напитки. Микроскопични парченца микропластмаса се отделят в течността и ние ги поглъщаме.

Именно по тази причина много магазини и заведения, които предлагат кофеинови напитки, заложиха на картонените чаши, в които да ги предлагат за из път. Но ново изследване показва, че тази алтернатива далеч не е по-здравословна.

Снимка 507251

Източник: iStock

Изследователи от Индия доказват, че консумацията на кафе и други топли напитки в картонени чаши също води до отделяне и поглъщане на хиляди микрочастици пластмаса.

Това е така, защото в този тип чаши също има тънък слой пластмаса, който им пречи да се разпаднат от топлината. А само за 15 минути, колкото са ни нужни, за да си изпием кафето, той се разгражда и получаваме "бонус" към напитката - около 25 хиляди частици пластмаса с големина около един микрон.

Снимка 507250

Източник: iStock

Сами можем да си направим сметка колко рязко скача бройката на тези частици, ако консумираме кафе в картонени чаши всеки ден или по повече от веднъж на ден. А само миналата година са произведени повече от 264 милиарда картонени чаши, предава Study Finds.

Ефектът от поглъщането на микропластмаса е обект на сериозни научни изследвания в последните години. Освен огромен замърсител на околната среда, микропластмасата е и враг на нашето здраве.

Микропластмасата, абсорбирането й от растенията и в кои плодове и зеленчуци се съдържа

Микропластмасата вече е и в плодовете, и в зеленчуците

Още един пряк път до организма ни

Смята се, че може да предизвика онкологични заболявания, както и проблеми с репродуктивната система, особено ако сме изложени на продължително влияние. А най-доброто, което можем да направим, е да пием кафето си в порцеланови и стъклени чаши.