Почти всяка една част от заобикалящата ни околна среда е засегната от човешката любов към пластмасата.

Световните океани, замърсяването с пластмаса и как да помогнем

Как да спасим океаните от пластмаса с тичане

Кампанията е активна до 16 юни

Пластмасови микрочастици валят във вечно замръзналите региони на Земята, въздухът в градовете (и не само) е пълен с тях, като замърсяването вече се простира от склоновете на Алпите до дълбините на Марианската падина.

В един от последните си доклади по въпроса обаче, Световната здравна организация твърди, че не се знае дали микропласмасата е вредна за хората, но все пак загатва за огромни "потенциални рискове".

Снимка 439506

Източник: iStock

Добре известен факт за всички е, че всеки от нас поглъща по немалък брой микроскопични частици пластмаса с водата, въздуха и храната, които приемаме.

Въпреки това, от СЗО все още не разполагат с конкретни изследвания, които идентифицират рисковете за здравето ни. Все пак, от организацията приканват за спешни и мащабни тестове в тази област.

Снимка 439507

Източник: iStock

Докладът на СЗО разкрива, че микрочастиците могат да преминават безпроблемно през хранителния ни тракт, но не знаем дали някои от най-дребните частици не се абсорбират в червата и стомаха ни.

Един от основните рискове, който се назовава към момента, е поглъщането на бактерии и други микроорганизми, прикачени към пластмасовите частици.

Колко пластмаса изяждаме неволно

Колко пластмаса изяжда годишно един американец

Много или малко са 70 000 частици

При всички положения обаче рисковете са много повече и тепърва предстои да бъдат открити. А дотогава можем просто да продължим да пием и дишаме пластмаса, надявайки се, че последствията няма да са фатални.