Микропластмасата е навсякъде около нас, колкото и да не ни се иска. А замърсяването с нея придобива все по-големи мащаби, както и ефектът от него.

Микропластмасата, наличието й в храната и какво количество поглъщаме за седмица

Всяка седмица изяждаме пластмаса, колкото една кредитна карта

Врагът на нашата маса

Преди няколко месеца бяхме неприятно изненадани от новината, че всяка година изяждаме около 250 грама микропластмаса. И ако доскоро си мислехме, че тя се съдържа предимно в рибата и морските дарове, то сега учените твърдят, че растенията поглъщат все повече частици и чрез тях тя достига до организма ни.

Американски и китайски учени са доказали, че растенията абсорбират наночастици пластмаса чрез корените си и тя оказва негативно влияние на молекулярно ниво върху тяхното развитие и хранителна стойност.

Снимка 486402

Източник: iStock

Това е първото подобно изследване, което доказва ефекта от замърсяването върху растенията в почвата, а не само върху тези в Световния океан, предава Daily Mail.

Според изследване, публикувано в научното списание Environmental Research, някои от плодовете и зеленчуците, които консумираме, също са с доказано съдържание на микропластмаса. 

Учени от Италия и Тунис правят експеримент с покупки от местните пазари и откриват микроскопични частици в ябълки, моркови, броколи, круши и марули. Кореноплодните зеленчуци също са пряко изложение на замърсяването с пластмаса в световен мащаб.

Снимка 486404

Източник: iStock

Частиците достигат до листата и плодовете чрез корените, които ги приемат с водата, която поглъщат. Тъй като плодните дървета имат по-голяма и добре развита коренова система, именно при тях се наблюдава по-голямо количество абсорбирана пластмаса, предава BBC.

СЗО, микропластмасата и доколко е вредна за нас

СЗО не знае дали микропластмасата е вредна за нас

“Потенциалните рискове” са огромни

А доскоро учените смятаха, че това е невъзможно, защото частиците пластмаса са прекалено големи, за да си проправят път. Е, за съжаление, се оказаха в грешка. Единственото успокояващо в случая е, че количеството микропластмаса в плодовете и зеленчуците е много по-малко от това в бутилираната вода.