Мигрената може да бъде наистина мъчителна и да сложи живота ни на пауза за дни, дори и за седмици. Ако имаме поставена тази диагноза, значи сме наясно, че конкретно лечение няма, а целта е основно да се предотвратят нейните пристъпи.

Мигрената, физическата активност и колко ни трябва, за да се справим с болките в главата

Най-лесният начин да се справим с мигрената

Хапчетата не са решение

Всеки с мигрена знае добре какво може да я предизвика, но понякога тя идва напълно неканена и неочаквана. А, оказва се, може би отново сами сме я повикали, но с някои навици, които не смятаме за рискови.

Както при повечето здравословни проблеми, и тук се изисква да обърнем по-голямо внимание на начина си на хранене. Защото тялото ни реагира на всичко, което му даваме като гориво. И докато някои храни могат да са отрова, други са истинско лекарство.

Снимка 555581

Източник: iStock

Наскоро в медицинското издание BMJ Journals бе публикувана статия за 60-годишен мъж, който страда от мигрена от 12 години и успява да се справи с нея за едва три месеца, след които повече от седем години няма ужасното главоболие.

И веднага ще се запитаме как. А отговорът е много прост - с промени в начина на хранене. Мъжът е получил няколко конкретни препоръки от лекарите си, които спазва стриктно, за да се стигне до така желаното справяне с мигренозните пристъпи. Ето и какви са те.

Прием на около 150 г тъмнозелени листи зеленчуци всеки ден - като спанак, кейл и кресон. Те трябва да са сурови или сварени. Консумация на около литър зелено смути на ден. Ограничаване на приема на пълнозърнести храни, нишестени зеленчуци, масла и животински протеини, особено млечни продукти и червено месо.

Снимка 539064

Източник: iStock

След като въвежда тези промени в ежедневието си, мъжът дори спира да пие хапчетата си за мигрена. И ефектът е на лице, като преди това е опитвал да го постигне, ограничавайки приема на шоколад, кофеин, сирена и ядки, но без резултат, предава Business Insider.

А авторите на изследването анализират на какво може да се дължи успеха на промените в храненето в битката с мигрената. Листните зеленчуци например са богати на бета-каротин и други хранителни вещества, които имат противовъзпалителни свойства.

Мигрената, храните и напитките, които я отключват, и как да се предпазим

Какво отключва мигрената

Враговете на нашата трапеза

Учените не се наемат да дадат категорична гаранция, че с тези препоръки всеки ще се избави от мигрената, защото тя се влияе от още редица фактори. Но ако сме в нейния плен от дълго време и нищо досега не дава ефект, със сигурност не ни пречи да си направим този експеримент, за да проверим дали ще бъде успешен и при нас. Ако ли не, със сигурност няма да ни навреди.