Много са хора, които страдат от натрапчиви и тревожни мисли, често водещи до психически разстройства. Но не всичко е загубено и психолозите предлагат няколко изпитани трика, с които да успокоим ума си. Един от тях е медитацията. Проблемът с нея е, че не всеки успява бързо да се отпусне и да я постигне.

Медитация, ползите за мозъка и психиката и защо всички се нуждаем от нея

Всички имаме нужда от медитация точно сега

Как да бъдем тук и сега

Колкото и силно да го желаем, тоталното изключване от проблемите е трудно, особено за онези от нас, които не могат да се отърват от "свръхактивните мисли". Все пак, специалистите са открили няколко успешни тактики, с които по-бързо и лесно да стигнем до момента на пълен релакс.

Въпреки че медитацията е по-скоро самотно занимание, практикуването й в компания стимулира волята. Редица инструктори вярват, че "колективната енергия" е мощен механизъм и допълнително помага "да се свържем отново със себе си".

Снимка 531195

Източник: iStock

Както при всеки един полезен навик, така и при медитацията, редовната практика е другият начин да се отървем от досадните мисли.

Тук ключовият момент е да се съобразим с графика си и да изберем най-подходящото за нас време от деня. На за да усетим положителния ефект, естествено трябва да сме по-постоянни, но не на всяка цена.

Снимка 531194

Източник: iStock

Обстановката е от изключително значение. Вместо да посещаваме клиника или център, можем да организираме подходящото пространство и у дома.

За целта е нужно само да наблегнем на успокояващи цветове в интериора, да си изберем удобен стол или възглавница, да закачим любимо изображение на заден план или да си пуснем тиха и приятна мелодия.

Спалнята, цветовете и кои тонове действат най-успокояващо

Как да намерим повече спокойствие в спалнята

Цветовете, които успокояват

Специалистите съветват да медитираме на фона на глас, който да ни наставлява, стига да е в унисон с личните ни цели. Идеята е с неговата помощ да се активира нашата симпатикова нервна система, която намалява сърдечната честота, сваля кръвното налягане и оттам - помага да забравим за проблемите и да си оправим настроението, уточняват от Healthy George.