Всички знаем, че подобно на ароматите, и цветовете ни влияят - и на емоционално, и на физическо ниво. Спалнята пък е любимото ни място за релакс. Точно там и именно с помощта на подходящата цветна палитра можем да засилим успокояващия ефект още с влизането си.

Никсен, хюга, стрес, бърнаут, тревожност и холандското изкуство да не правиш нищо

Това ли е новата хюга

Само че идва от Нидерландия

Когато светлината стигне до човешкото око, тя се преобразува в електронни импулси. Последните стигат до така наречения хипоталамус (малка зона в основата на мозъка), откъдето идват емоциите, обяснява психологът Таш Брадли пред Hypebae.

Ето защо госпожа Брадли препоръчва именно топли и неутрални цветове като най-подходящи за стените на нашата спалня. И преди да посочи конкретните тонове, обяснява какво още трябва да вземем предвид, когато избираме боя за стените.

Снимка 520870

Източник: iStock

От съществено значение са посоката на светлината, подтоновете, мебелите и изложението. Помещенията със сверено изложение се радват на най-малко естествено светлина, те са по-тъмни и излъчват студенина. Ето защо психолозите горещо препоръчват в тези помещения стените да са в по-светли и топли нюанси като червено и жълто.

Снимка 520874

Източник: iStock

И обратното, стаите с южно изложение получават изобилие от естествена светлина през целия ден. Не само че са по-топли, но и ни дават неограничена свобода в избора на цветове за стените. И понеже естествената светлина е по-топла и прави цветовете да изглеждат по-ярки, спокойно можем да се спрем на синьо, зелено и сиво.

Но независимо от страничните фактори, някои цветове винаги действат успокоително.

Бледо синьо

Този цвят се свързва с тоновете на небето и морето, а в комбинация с бежово или мек, бял цвят, със сив подтон, ще внесе стил в интериора.

Снимка 520873

Източник: iStock

Светло розово

Само един лек оттенък от розово стига, за да засили усещането за топлина и уют, а съчетаем ли го с червено, спалнята ни ще изглежда още по-елегантно.

Снимка 520872

Източник: iStock

Бледо зелено

Този цвят внася хармония и спокойствие. Специалистите го препоръчват на ранобудните, както и в комбинация с жълто и синьо, за да засили чувството за оптимизъм и проницателност.

Pantone, сиво, жълто и цветовете на 2021 г.

Защо 2021 г. ще бъде в сиво и жълто

Цветове на годината, при това с причина

Бежово

Лекият карамел с нежно докосване на жълто и сиво е най-добрата комбина от неутрален и земен тон с модерно излъчване.

Синьо

В случай че работим вкъщи и спалнята ни се е превърнала в домашен офис, синьото е най-добрият вариант, защото не само успокоява, но и помага да се съсредоточим.