Когато говорим за мазнини в тялото, веднага си представяме нещо грозно и вредно за здравето. Но нищо не е само черно или само бяло, защото те могат да ни бъдат както враг, така и приятел.

Холестеролът, наситените мазнини и кой е истинският враг в нашата чиния

Истината за холестерола в храната

От какво наистина трябва да се пазим

На първо място е важно да изтъкнем една подценявана функция на мазнините - че защитават нашите жизненоважни вътрешни органи. Освен това, поддържат телесната температура и ни помагат да не умрем от студ през зимата. Те са и важен енергиен резерв за организма.

Най-често срещани в тялото ни са белите мазнини. Те се натрупват най-вече в средната част на тялото - около корема и талията. През тях минават много малко кръвоносни съдове.

Снимка 531130

Източник: iStock

Именно от този тип мастна тъкан си набавяме необходимото количество енергия, когато сме на диета или по друга причина нямаме възможност да се храним както обикновено.

Тези мазнини буквално са помогнали на нашите предци да оцелеят по време на дългите периоди на глад заради невъзможността да си осигурят достатъчно храна чрез лов. 

Друга важна роля на белите мастни клетки е производството на някои хормони - лептин (изпраща сигнал към мозъка да спрем да ядем, когато сме вече сити) и адипонектин (подобрява чувствителността на организма към инсулин, който предпазва от диабет тип 2).

Снимка 531129

Източник: iStock

Вторият тип мазнини, които се срещат в тялото ни, са кафявите. Те се намират предимно в областта на врата, както и между плешките. За разлика от белите мазнини, те са наситени на кръвоносни съдове. 

Вместо да съхраняват енергия, кафявите мастни клетки я изгарят, отделяйки топлина. Именно заради тях, телесната температура в областите, в които се намират, е с градус по-висока.

Те помагат на бебетата да регулират телесната си температура, а с напредването на възрастта техният брой в тялото ни намалява значително. А те са важни и полезни и защото поддържат в норма нивата на кръвна захар, предава The Healthy.

Снимка 531132

Източник: iStock

Добрата новина е, че можем да увеличим или поне да поддържаме броя на кафявите мастни клетки чрез спорт. Тогава белите се превръщат в кафяви. Същото се случва и когато имаме здрав и пълноценен сън, защото мелатонинът е пряко свързан с производството на кафяви мазнини.

Диетата, мазнините и каква е връзката им с тестостерона при мъжете

Мъжете, храната и тестостеронът

Какво трябва да се знае

Върху него влияние, макар и по-малко, оказват и консумацията на кофеинови напитки, както и пребиваването на по-ниски температури. Но тогава ефектът е временен.