Начинът на хранене е пряко свързан със здравословното ни състояние и в това спор няма. Доста противоречиви са обаче твърденията какво точно трябва да изключим от менюто си, за да бъдем в перфектно здраве, да се чувстваме по-млади и да изглеждаме по-красиви за по-дълго.

Кето диета, сърдечно-съдови заболявания и как нисковъглехидратната диета може да бъде опасна

Колко опасна може да бъде кето диетата

Според ново проучване

Сред най-обсъжданите врагове на организма са мазнините и въглехидратите. Именно те са обект и на новото изследване, проведено от учени от Harvard University и Tulane University, заедно с техни китайски колеги.

Преди години мазнините бяха заклеймени от редица медицински лица заради връзката им с високия холестерол и сърдечно-съдовите заболявания, които са сред водещите причини за смъртност в много държави по света. В последните години обаче режими като кето диетата поставят мазнините на пиедестал и категорично отричат приема на всякакви въглехидрати, предимно захари.

Снимка 616846

Източник: iStock

Но явно и в този случай, както и в много други, истината е някъде по средата. В новото изследване се търси отговор на въпроса кое ни убива по-бързо - много мазнини или много въглехидрати. То се извършва на базата на подробни данни за над 370 хиляди американци на възраст между 50 и 71 години, които в продължение на години отговарят на въпросници, свързани с храненето им.

А отговорът е, че ако спазваме режим с нисък прием на мазнини, продължителността на живота ни се повишава всяка година с до 34%. Точно обратното пък се случва, ако спазваме диета, в която консумацията на въглехидрати е ограничена - рискът от по-скорошна смърт се увеличава с цели 38%.

Този извод, до който са стигнали учените, категорично опровергава спазването на кето диета като добра опция за нашето здраве. Защото по-малкото наситени мазнини предотвратяват "обща и специфична смъртност сред хора на средна и по-голяма възраст", се казва в изследването. И резултатите идват като потвърждение на други анализи, правени в последните години за вредата от мазнините в менюто ни.

Снимка 616845

Източник: iStock

Важно е уточнението, че някои участници спазват здравословен режим, а други не толкова, но при всички се наблюдава увеличаване на продължителността на живота при нисък прием на мазнини. Просто при тези с по-нездравословни навици то е около 8%, уточняват от Daily Mail.

Почитателите на кето диетата пък имат 28% по-висок шанс да починат преди своите връстници. Тя стана популярна покрай твърдението, че е по-здравословно мазнините да бъдат основен източник на енергия, особено ако тренираме усилено.

Но това изследване доказва, че пълният отказ от въглехидрати не само няма да ни помогне, а и може да ни навреди. Затова диетите, акцентиращи на плодовете, зеленчуците и бялото месо, си остават най-добрият избор не само ако искаме да отслабнем, но и да живеем по-дълго.

Кокосовото масло и полезните мазнини, заради които си струва да го включваме често в менюто си

6 ползи за здравето от кокосовото масло

Защото все пак надвишават рисковете

Разбира се, не бива да изключваме изцяло мазнините от менюто си. На първо място трябва да забравим за наситените мазнини, които се съдържат в червеното месо и млечните продукти, както и за трансмазнините, на които са богати всички пържени и преработени храни. Наш верен приятел обаче си остават полезните мононенаситени и полиненаситени мазнини в рибата, ядките и зехтина.