Мъжете са от Марс, а жените - от Венера. Колкото и да се опитват представителите на единия пол да разберат логиката на другите, до консенсус рядко се стига, а гледните точки могат да си останат на двата противоположни полюса. И в това няма нищо необичайно, защото науката дава своето обяснение.

Разликите в мъжкия и женския мозък започват да се формират още докато бебето е в утробата. Този извод на учени се противопоставя на друго битуващо мнение - че социалното влияние има много по-голямо значение за начина ни на мислене.

Снимка 414341

Източник: iStock

Научната гледна точка се основава на изследване на 118 ембриона, проведено в САЩ. Изводът от него е, че има биологични и физиологични разлики между мъжкия и женския мозък още преди плодът да се е формирал напълно.

Основната разлика е в свързаността на различни далечни една от друга зони в мозъка. В женския мозък се произвеждат т.нар. далечни мрежи. Те не са така добре развити при момчетата, което ги прави по-податливи на външни влияния, пише The Sun.

Алцхаймерът, мозъкът и как да го моделираме чрез начина си на живот

Как да се предпазим от Алцхаймер

Как сами променяме сивото си вещество

С две думи - мозъците на мъжете и жените просто са организирани по различен начин, което води и до различия във функционирането им. Затова надали някога ще сме на едно мнение. Поне си имаме оправдание за това.