На въпроса кой е по-силният пол - мъжете или жените, отдавна сме спрели да търсим отговор по простата причина, че той ще бъде прекалено обобщен и неточен. В този случай обаче говорим за това кой е по-облагодетелстван, когато става дума за сън.

Сънят е от жизненоважна необходимост за всеки от нас се превърна в сериозен проблем на модерния начин на живот. Редица фактори, начело със стреса, му оказват негативно влияние. Но ето какво общо има и полът.

Възстановителния сън

Това е онази фаза на съня, в която и мозъкът, и тялото ни си почиват истински и събират сили, за да посрещнат предизвикателствата на следващия ден. В този период се произвежда и хормонът на растежа, а имунната система се подсилва.

Около 80% от съня ни е дълбок, но само 20% е тази най-дълбока, възстановителна фаза. С годините този процент намалява, но това се случва много по-рано при мъжете - едва на 20-30 годишна възраст, докато при жените - с 10 години по-късно.

Именно на по-малкото възстановителен сън някои учени приписват по-ниската продължителност на живота на мъжете, както и по-бързото остаряване на тялото. В тази категория жените са печеливши.

Снимка 404754

Източник: iStock

Бъзсъние

Невъзможността да заспим е все по-разпространено явление. При жените обаче е два пъти по-честа. Причината за това някои смятат, че е по-голямата емоционалност на дамите и склонността прекалено много да премислят всичко и да се притесняват.

Освен това, хормоналните промени също оказва своето влияние върху съня. Менструалният цикъл, бременността, кърменето и менопаузата водят често водят до инсомния. Жените също много по-често страдат от Синдрома на неспокойните крака - неврологично заболяване, характеризиращо се с болка, схващане и тикове в крайниците, а те - до невъзможността да заспим.

Хъркането

Тук въпросът не е особено спорен, а мъжете се считат за категорични победители в тази категория. Факт е, че именно те по-често огласят спалнята с хъркането си. Но не бива да пропускаме и резултатите от различни изследвания, според които все повече и по-млади жени също страдат от този проблем.

Най-големият брой жени, които хъркат и страдат от сънна апнея, са тези в периода на менопаузата - около и над 50 години. Но по-младите дами също често влизат в статистиката заради фактор като затлъстяване, тютюнопушене и злоупотреба с алкохол.

Снимка 404756

Източник: iStock

Все пак, женският хормон прогестерон предпазва дамите от надвиване на конкуренцията в тази категория. Той има релаксиращ, седативен ефект, също така предпазва от дихателни смущения. Неговите нива са най-високи в периода след края на овулацията до началото на менструацията, което значи, че тогава на дамите се гарантира най-добър сън.

Недоспиването

Недостатъчното количество и незадоволителното качество на съня оказват много по-голямо влияние върху жените, отколкото върху мъжете. Жените се нуждаят от една идея повече сън - около 20 минути. А ако заспиването им отнема повече от половин час, това количество е трудно да се набави.

Колко часа сън са необходими за здраво сърце

Колко часа сън са необходими за здраво сърце

Опасно ли е да спим твърде много

Недоспиването при дамите много по-често води до проблеми с кръвното налягане и сърдечно-съдовата система, отколкото при мъжете, пише Daily Mail.