Съществуват много изследвания върху това колко часа на нощ трябва да спим, за да бъдем здрави. Сънят е поредната все още неразгадана загадка - защо точно спим, защо и как сънят влияе на здравето ни, учените все още се опитват да разберат.

Но ново, много по-мащабно изследване, потвърждава всеизвестното правило, че трябва да спим между шест и осем часа всяка нощ, за да не се подлагаме на повишен риск от заболявания на сърдено-съдовата система и удар.

Оказва се, че не само недостигът на сън, но и твърде дългото прекарано време в леглото е опасно за здравето. Учените установили, че хората, които спят по-малко от шест часа на нощ, са подложени на 11% по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания, а рискът при тези, които спят повече от осем часа - е с цели 33% по-голям.

Снимка 375530

Източник: iStock

Знае се, че сънят оказва влияние върху имунната система, метаболизма на глюкозата и кръвното налягане, а тези фактори са от пряко значение и за функциите и здравето на сърдечно-съдовата ни система.

Твърде дългият сън може да е причина за влошаване на здравето или пък симптом на все още недиагностицирано заболяване.

Мозъчният удар или инсулт също е състояние, предизвикано от влошено здравословно състояние на сърдечно-съдовата система.

Ако към подходящия брой часове сън прибавим физически упражнения и здравословно хранене, рискът се понижава още повече. И в този случай превенцията е най-доброто лечение.