Дали заради променливото време навън, или поради друга причина, нищо чудно въобще да не ни е весело и щастливо, въпреки че лятото наближава. На всеки се случва да изпадне в период, в който има нужда да промени малко ежедневието, за да си върне усмивката.

Щастието, парите и доколко доходите се отразяват на благополучието

Можем ли да си купим щастието

Американски учени търсят връзка между щастието и парите

А добрата новина е, че не ни е необходимо много, за да усетим прилив на щастие. Просто трябва да знаем тези малки трикове, с които не само борим стреса, но и да стимулираме производството на хормоните на щастието серотонин и допамин.

Масаж

Действа отпускащо не само на тялото, но и на ума. Според различни изследвания, той намалява нивата на хормона на стреса кортизол с до 30% и увеличава хормоните на щастието с именно толкова.

Снимка 532673

Източник: iStock

Зелен чай

Щастие в чаша. Л-теанинът - основна аминокиселина, която се съдържа в него, има доказан релаксиращ ефект, намалявайки активността на алфа вълните в мозъка. Освен че занижава нивата на стрес, ни кара да се чувстваме по-щастливи, защото подпомага производството на серотонин и допамин.

Слънце

Разбира се, че има връзка между настроението ни и времето навън. Точно както има връзка между слънчевите лъчи и производството на серотонин. Затова, когато се почувстваме зле, ни трябва само една разходка на слънце.

Музика

Независимо каква - важното е да ни харесва. И със сигурност ще си свърши работата, подпомагайки производството на допамин в мозъка.

Снимка 532674

Източник: iStock

Въглехидрати

Може да ги избягваме, ако искаме да свалим килограми, но те имат и една друга интересна функция в организма - действат като естествени антидепресанти, особено ако страдаме от сезонни разтройства.

Йога и медитация

Независимо кое ще изберем, със сигурност ще се почувстваме по-щастливи. Медитативните практики са способни да увеличат нивата на допамин с до цели 65%, ако сме достатъчно редовни. Йогата има страхотен ефект най-вече върху жените, защото увеличава естрогена, а оттам и серотинина.

Тренировка

Отново двойна полза - и за тялото, и за ума. Когато се поизпотим, се зареждаме с хормони на щастието, а този ефект от тренировката може да продължи до няколко часа след нея.

Снимка 507033

Източник: iStock

Лавандула

Освен че ухае прекрасно, тя намалява тревожността и ни помага да заспим. Според изследване, етеричното масло от това растение увеличава значително нивата на серотонин в организма.

Витамин В6

Знаем, че витамините от група В са много важни за нормалното функциониране на нервната система. Но този конкретно, който се съдържа в мазните риби, пилешкото, телешкото, бобовите, спанака и други, подпомага производството на серотинин и се бори с депресивните състояния, предава Espresso Communication.

Теорията за щастие на саваната, интровертите и по-умни ли сме, ако предпочитаме да сме сами

По-умни ли сме, ако предпочитаме да сме сами

Сам съм, друг не ми трябва

Цели

Познаваме и обичаме чувството, когато сме си поставили някоя цел и успешно я завършим. Тогава получаваме прилив на хормони на щастието и определено се чувстваме добре. Затова е наистина полезно постоянно да си поставяме цели - дори малки, ежедневни, с които да си доставяме удовлетворение.