Лукът е една от многото храни, които не бива да се охлаждат. И въпреки това повечето от нас го правим винаги - без значение дали става въпрос за цяла, или за разрязана глава лук.
А когато съхраняваме лука извън хладилника на хладно и сухо място, без да го поставяме в торбичка, можем да удължим "срока му на годност" с до 30 дни.
Когато се охлади, нишестето в лука се превръща в захари по-бързо. Зеленчукът става мек и влажен, което разваля и качеството му. Плюс това, вероятно сме забелязали, че когато държим лук до други продукти в хладилника (билки и зеленчуци), всички поемат миризмата му.
Източник: iStock
Що се отнася до дилемата за съхранение на половин глава лук, методът остава подобен - на всяка цена избягваме хладилника. Можем да сложим в кутия или да съхраняваме в торбичка с цип на сухо и хладно място, пишат от Popsugar.