Използваме лук почти всеки ден - било за салати, било за основни ястия или за сосове. И тъй като често готвим с него, склонни сме и да купуваме повече и наведнъж. Затова и съхранението му по правилния начин (за да издържа възможно най-дълго) е ключово, независимо дали скоро сме го взели от магазина, или вече сме го нарязали на кубчета.

Гъбите и как да ги съхраняваме правилно, за да запазим свежестта им за по-дълго време

Как правилно да съхраняваме гъбите, които сме набрали

Трикове за разбирачи

Когато съхраняваме цели необелени глави, факторите, на които трябва да обърнем внимание, са няколко. Първият (и най-важен) е да ги държим на хладно, тъмно и сухо място. Проветряването също е от значение - ако не държим лука в пространство с нужната циркулация на въздуха, ще намалим срока му годност значително. Затова и поставянето на главите в торбички с цип или херметически буркани не се препоръчва.

Можем да съхраняваме луковиците в контейнери с въздушни отвори, дишащи мрежести торбички или дори чорапогащници.

От Food 52 съветват да се доверим на последния похват, като за целта трябва вземем един чорапогащник, да пуснем една глава лук към долната част на чорапогащника (стъпалото) и да завържем възел над нея. По същия начин действаме и с останалите, които нареждаме по дължината на чорапогащника. След като сме ги разделили и завързали една по една, ги слагаме в хладен, тъмен шкаф.

Снимка 479388

Източник: iStock

Според изданието, няма по-добър начин да увеличим въздушния поток около лука, като същевременно държим главите разделени една от друга и без влага. Винаги когато имаме нужда от лук, просто си режем с ножица колкото ни трябва.

Не се препоръчва да съхраняваме цели, необелени глави лук в хладилника - те ще абсорбират влагата и ще се развалят много по-бързо. Ако ще поставяме лук в хладилника, то главите трябва да са обелени, нарязани наполовина или на ситно.

Снимка 479391

Източник: iStock

И в трите случая е необходимо да са поставени в стъклени съдове, които се затварят херметически (пластмасата може да абсорбира миризмата им). По този начин обеленият лук издържа около две седмици, а нарязаният - от седмица до десет дни.

Вареният лук също трябва да се съхранява в хладилника (отново херметични контейнери) за не повече от три до пет дни.

Що се отнася до замразяването, което не се практикува много често, процедурата е доста елементарна. Поставяме суровия нарязан лук в плик с цип, като се стремим да остане възможно най-малко въздух, след което го поставяме във фризера. По този начин лукът се съхранява за около шест месеца.

Снимка 479389

Източник: iStock

Макар че не препоръчваме да се използва размразения суров лук в салати например, той е страхотна добавка към яхнии, сосове и всякакви други ястия, които ще минат термична обработка. Хубаво е да избягваме и карамелизирането на замразен лук, тъй като заради престоя си във фризера е воднист.

Лукът и защо никога да не го държим в хладилника

Защо никога да не държим лука в хладилника

Често срещана грешка, която непрекъснато повтаряме