В България годните за консумация гъби са над 200 вида, но обичайно от тях се събират не повече от 30. Между тях са манатарки, печурки, сърнели, масловки, пачи крак и други, които години наред присъстват на трапезата ни.

С настъпването на пролетта идват и първите радости за всеки отявлен гъбар, тъй като така да се каже официално се слага началото на сезона на гъбите. За всеки, който добре разпознава отровните от ядливите и обича сам да ги бере и похапва, няма по-голяма радост от една огромна кошница, пълна с гъби.

Един от проблемите, когато сме набрали доста обаче, си остава съхранението им. Без да са сготвени, в хладилник гъбите запазват свежия си вид до няколко дни (обикновено от един до три).

Снимка 478514

Източник: iStock

Ако нямаме възможност да сготвим всички в деня, в който сме ги набрали, а искаме да ги съхраним за по-дълго време, имаме няколко опции - варене, пържене, замразяване, изсушаване и т.н.

От испанското издание Hola ни съветват да се спрем или на изсушаването, или на замразяването, ако целта ни е да запазим възможно най-свеж вкуса на гъбите.

Снимка 478512

Източник: iStock

Сушенето е най-лесният и достъпен начин за обработване на гъбите. Важно е преди него да почистим старателно гъбите от всякакви остатъци върху тях - пръст, листа и други нечистоти.

Почистването не трябва да се разбира като измиване. То не е препоръчително, защото често влошава качеството на гъбите при сушенето.

След като ги почистим добре с ръка, нож и четка, нарязваме гъбите на тънки филийки по дължина и ги поставяме върху хартия за печене. Оставяме ги за около два часа в предварително загрята фурна на 75 градуса.

Вадим гъбите от фурната и ги оставяме да изстинат, след което ги слагаме в херметически затворен съд.

Снимка 478538

Източник: iStock

Що се отнася до замразяването, там вече е абсолютно задължително да измием гъбите перфектно, като няколко пъти сменяме използваната вода. След това ги подсушаваме внимателно и пристъпваме към замразяването.

От списанието съветват да разпределим гъбите равномерно върху таблата за замразяване. Ако нямаме такава, ги поставяме в по-широк съд, който отива във фризера за няколко часа. Когато извадим гъбите, ги затваряме херметически в специални пликове за съхранение и ги връщаме във фризера.

Подправките - как и колко време можем да ги съхраняваме

Колко време можем да съхраняваме подправките

От огромно значение е и в какво точно ги държим