Математиците твърдят, че повечето хора режат лука по неправилен начин. Традиционният метод - разполовяване и вертикални разрези, води до неравномерни парчета, които се готвят с различна скорост. Хоризонталните разрези правят нещата още по-зле.
Причината е в формата и слоевете на лука. Ако режем вертикално, парчетата в центъра са малки, а тези по ръбовете - големи. Радиалното рязане (към центъра на лука) също не решава проблема - вътрешните парчета стават твърде дребни.
Решението? Учени изчислявар т.нар. "лукова константа" - идеалният ъгъл на рязане. Трябва да насочваме ножа не към центъра на лука, а към въображаема точка на около половината от височината на лука. Така парчетата стават максимално равномерни.

Източник: iStock
Математиците очевидно си нямат друга работа, но ако пък искаме по-равномерни парчета лук, може би си струва да опитаме, съветват ни от Daily Mail.