Ако търсим да резервираме евтина почивка през 2024 г., то имаме страхотно предложение. Оказва се, че Лисабон в Португалия, е най-евтиният от 173 града, анализирани от Economist Intelligence Unit.

Атина, Лисабон, Рига, Брашов, Измир и кои са най-евтините европейски градове за посещение

Кои са най-евтините европейски градове за туризъм

След тях ли е София

Цените са се повишили средно със 7,4% миналата година, но този португалски град, разположен на някои доста стръмни хълмове, си остава доста рентабилна дестинация за пътуване и според Metro и най-евтината в Западна Европа.

Технически най-евтиният град в света все още е Дамаск, Сирия, както беше през 2022 г., но дотам определено не е препоръчително да се ходи, защото това една от "потенциално най-опасните страни" за посещение.

Снимка 648033

Източник: GettyImages

Хранене навън може да ни струва малко над 20 лв на вечер на човек, докато една наливна бира е под 5 лв. Настаняването също е евтино, тъй като престоите в Airbnb струват едва 50 лв на вечер. Да видим и някои идеи какво можем да правим в Лисабон.

Можем да започнем пътуването си чрез TukTuk с Live Portugal и да се насладим на някои от най-добрите гледки в Лисабон. Десертът pastel de nata и местния алкохол Ginja са само малка част от страхотните предложения с храна и вино от тяхната обиколка, докато гледаме залеза над някои от забележителностите на града с брилянтна гледка към замъка "Сан Жоржи".

Кипър, Египет, Лисабон, Цермат, Амстердам - местата, които си струва да посетим през април

5 места, които да посетим точно през април

Защото хубавото време е само за пътешествия

Ако искаме да усетим оживения нощен живот, трябва да отиден на Pink Street в железопътната гара Cais do Sodre. Както подсказва името, това буквално е улица, която е розова, облицована с барове и клубове. Скритият скъпоценен камък е Park Rooftop със зашеметяващ бар на покрива, който сервира вкусни коктейли.

Снимка 648030

Източник: GettyImages

Пазарът TimeOut също е страхотно място, изпълнено с безброй опции за храна, от които да избираме, които са по джоба на всеки. Лесно е да стигнем и с историческите трамваи на Лисабон.

След като проучването приключи, Barrio Do Avillez е мястото, където да отидем за зареждане и освежаване. Хосе Авилес е един от най-известните готвачи в Португалия и единственият роден португалец, включен в 50-те най-добри в света. Той стои зад това бижу от Лисабон. Barrio Do Avillez е разделен на три различни ресторанта, но Páteo е мястото, което не бива да пропускаме. Рибата и морските дарове царуват тук.

Снимка 648032

Източник: GettyImages

Да, историческата португалска столица на брега на Атлантическия океан е известна със своите очарователни квартали, морска история и жизнена култура. Емблематичните забележителности включват кулата Белем и манастира Жеронимуш, затова не бива да ги пропускаме. Хълмистият пейзаж на града, цветните сгради и оживената фадо музикална сцена го правят уникална и популярна дестинация. Всъщност разходките по многобройните хълмове са част от преживяването на Лисабон, което определено си струва.

Но ако сме ентусиасти за море, ни очаква приятна изненада, тъй като Лисабон предлага огромна гама от опции за плаж и всички те са много достъпни. Всъщност Лисабон е единствената европейска столица с плажове, така че определено трябва да се възползваме поне от един. 

Кои са "Малдивите на Европа"

Кои са "Малдивите на Европа"

И защо да изберем това място за почивка тази година

А ако искаме дори още по-евтин вариант за море, то товага със сигурност трябва да се замислим за Албания тази година.