Несъмнено месец април е един от най-приятните в годината. Той бележи края на протяжната и скучна зима, и поставя много нови начала - на обновената природа, топлото време, хубавите емоции. Естествено, всичко това събужда и желанието у човек да излезе за по-дълго от къщи, и дори да отиде някъде далеч.

Париж и нещата, с които градът все още може да ни изненада

Какво бихме могли да правим в Париж

Освен обичайните неща

И ако се чудим къде е най-горещо през април, къде все още може да се полюбуваме на зимните спортове или просто искаме да отскочим до някой романтичен град за уикенда - ето някои добри идеи.

Кипър

Ако търсим вече топлото и слънчево време, подходящо дори за плаж, Кипър е отлична дестинация. Този остров, привлекателен със суровата си красота, се намира в най-южните части на Средиземно море и е прекрасен през пролетта.

Температурата на въздуха вече достига 23 градуса, което позволява човек да се изложи на слънце или дори да се потопи в морето. Същевременно все още не е твърде горещо, както е характерно за летния период. Затова април е най-зеленият месец в годината в Кипър - хълмовете са изпъстрени с диви цветя и орхидеи, въздухът ухае на билки.

Човек може да наеме велосипед, с който да обиколи традиционните села на острова и да похапне в малки таверни, предлагащи домашно приготвени ястия, докато се любува на непокътнатата природа.

Египет

И ако някой смята, че Кипър не е достатъчно топъл, то спокойно може да отскочи до Египет, където температурата през април достига 29 градуса.

Освен това "египетоманията" отново е на мода, подобно на 20-те години на миналия век. Причина за това са важните събития и юбилеи през 2022 г. като стогодишнината от намирането на гробницата на Тутанкамон и откриването на колосалния Велик Египетски музей в Гиза, пише Тraveller.

По време на престоя си в Египет човек може да направи круизни пътешествия по най-дългата река в света - Нил. А април е и последният шанс за посещение на Луксор и Долината на царете чак до Асуан в слънчево и топло, но все още поносимо време.

Лисабон

Прекрасната столица на Португалия притежава абсолютно всеки елемент, важен за една страхотна почивка, дори и само за уикенд. Тук може да открием невероятни уютни места и кътчета като малки заведения, в които да хапнем и да пийнем, антикварни магазинчета и старинни пазари, които да обиколим, тесни улички, изпъстрени с галерии и арт магазини. И всичко това заобиколено от традиционни исторически фасади.

Може да се отбием и в старинни дворци и да научим повече за историческото минало на Лисабон, или пък да посетим модерни барове с басейни, разположени на покривите на сградите.

И още нещо много важно - Лисабон е до морето.

Определено този град си струва по всяко време на годината. Но април наистина е чудесен период - когато дните стават все по-дълги и слънчеви, и калдъръмените улици започват да се затоплят.

Цермат

Ако някой пък случайно не иска да се раздели с удоволствията, които може да предостави снежното време, то тогава може да отиде до Цермат - един от най-известните швейцарски алпийски курорти.

Той се намира на достатъчно висока надморска височина, за да има сняг дори и през април. Курортът може да се похвали с най-високите ски лифтове в Европа, както и с факта, че е отворен целогодишно.

Плюсовете човек да посети Цермат през пролетта са немалко - тогава е по-евтино, със сигурност по-тихо и липсват безкрайните опашки пред лифтовете и баровете. Човек може да използва по-топлото време за дълги излети или обяди на открито.

До Цермат може да се стигне и с влака Glacier Express, който минава през най-живописния маршрут в швейцарските планини.

Амстердам

Пролетта е може би най-красивият период за посещение на столицата на Нидерландия, защото тук е сезонът на лалетата. Струва си човек да отскочи и до Кьокенхоф, след не повече от 30 минутно шофиране от Амстердам, където се намира една от най-големите цветни градини в света.

И въпреки че през април температурите в града трудно надвишават 11 градуса, този факт може да се пренебрегне, защото Амстердам предлага един елегантен и запомнящ се престой. Освен с традиционната архитектура, водните канали, градът впечатлява и със страхотни дизайнерски хотели, уютни ресторанти, малки пекарни и магазинчета, в които се предлагат фермерски храни.

И разбира се - може да обиколи с велосипед.