В днешно време да се пътува из Европа е скъпо. Докато стигнем до желаната дестинация, може да се окаже, че почти нищо от забавленията, които сме планирали, не можем да си позволим. В Европа обаче има и не толкова популярни сред туристите градове, които си заслужава да се посетят.

Леуварден - холандският град, който постоянно сменя името си

Градът с 225 имена

Той бие всички рекорди на Гинес

Conde Nast Traveler правят именно класация с 10 европейски града, които можем да посетим бюджетно. Ето кои са те.

Атина, Гърция

Гръцката столица се класира като най-евтиното място за есенна градска почивка в Европа и отбеляза спад в цените с 15 процента от 2021 г. насам. Хотелите в Атина са на добра цена, като има малки, семейни и бутикови такива.

Снимка 606919

Източник: iStock

Според проучването две нощувки в тризвезден хотел за двама гости са средно 110 долара, а централния One Three One е на няколко крачки от битпазара на Монастираки и на вечер струва само 68 долара. Хотел Adonis пък който има тераса на покрива и двойна стая (с включена закуска) струва 102 долара.

Лисабон, Португалия

Лисабон е известен с наградените си ресторанти, но това далеч не означава, че храната там е скъпа. Всъщност след Атина това е вторият най-евтин град за хранене. Едно тристепенно хапване е около 50 долара, а бирата е около три долара. Освен храната, евтин е и транспортът в града.

Снимка 606921

Източник: iStock

Хотелите също са на добри цени, като най-добрите стаи в хотел могат да бъдат резервирани за 160 долара на вечер. Разбира се, за по-бюджетен вариант, може да запази и Airbnb (около 60 долара на вечер).

Клагенфурт, Австрия

Това е един от най-достъпните за посещение градове в Австрия. Основните ястия са около седем долара, а на фермерския пазар на Benediktinerplatz дори можем да се спазарим.

Снимка 606922

Източник: iStock

Освен това разположението му на източния бряг на езерото Вьортерзее го прави един от най-живописните. Най-изгодно е да посетим Клагенфурт през юни, точно преди тълпите от летни туристи да пристигнат.

Каунас, Литва

Вилнюс отдавна оглавява класациите за най-евтините места за почивка, но Каунас на запад е дори по-евтин. Даже беше обявен и за една от европейските столици на културата за 2022 г. Годишният фестивал CityTelling е домакин на много представления и изложби, които поставят централната сцена на еврейското наследство на града, а достъпът до повечето събития е безплатен.

Снимка 606923

Източник: iStock

Друго хубаво на града е, че можем да отседнем в четиризвездните хотелски стаи срещу 75 долара на вечер.

Рига, Латвия

В Рига можем да се разходим из тесните улички на очарователния Стар град, да си намерим обяд на централния покрит пазар само за две евро и да слушаме безплатно музика на живо на Dome Square.

Снимка 606924

Източник: iStock

Освен това можем да посетим средновековната Шведска порта и да гребем по река Западна Двина (Даугава).

BiodiverCity, Пенанг, Малайзия и градът, който ще е създаден с мисъл за устойчивостта и биоразнообразието

Това ли ще е най-устойчивото място за живеене на планетата

Три острова на мечтите

Берат, Албания

Белите къщи от османско време са една от забележителностите на града. Тъй като някои от тях са къщи за гости или независимо управлявани хотели, като Hotel Vila Aleksandar или Hotel Mangelemi (около 43 долара на вечер), дори можем за отседнем в тях.

Снимка 606925

Източник: iStock

Най-вероятно всеки турист си прави разходка по стръмните калдъръмени улици на града и посещава замъка Берат от XIII век (входът е безплатен) и се наслаждава на гледката на "Града на хилядите прозорци" от върха.

Брашов, Румъния

Смятан за по-евтината алтернатива на Букурещ, Брашов е заобиколен от живописните Карпати.

Снимка 606926

Източник: iStock

Кабинковият лифт до върха на планината Тампа струва само 20 леи (4.20 долара), а местният туроператор Walkabout организира безплатна пешеходна обиколка всяка сутрин в 10:30 сутринта, тръгвайки от фонтана на PiataSfatului.

София, България

За страната ни се знае, че е една от най-евтините (заедно с Турция), като чужденците се впечатляват от евтините ски курорти. Столицата ни е на малко повече от 10 километра от Витоша, а за ентусиастите на зимните спортове излиза доста по-евтино в сравнение с Франция или Италия.

Снимка 606927

Източник: iStock

Виното и българската бира са евтини, а центърът на София е известен със своята енергична парти атмосфера.

Измир, Турция

Измир е градът, който устоя на скоковете на цените в Истанбул и туристическите капани на Анкара, като същевременно запази своя 8500-годишен базар Kemeraltı. Градът комбинира исторически места и архитектурни реликви от една страна, и космополитна култура и традиционна кухня от друга.

Снимка 606928

Източник: iStock

На час път от Измир е Ефес - древен град, построен от гърците, който също си заслужава да се посети.

Тбилиси, Грузия

Градът може и да е най-скъпото място за живеене в Грузия, но все пак по европейските стандарти е изключително достъпен за туристите. През последните няколко години се отвориха доста нови хотели, като нощувката в къща за гости Lile с двойни стаи например е на цена от 25 долара.

Снимка 606929

Източник: iStock

Smart Forest City Cancun, Канкун, Мексико, Стефано Боери и идеята за интелигентен зелен град на бъдещето

Зеленият град на бъдещето

Къде ще се намира и какво ще представлява

Ентусиастите по вкусната храна могат да резервират маса в Barbarestan - семеен ресторант с автентични рецепти и местни продукти. Там човек може да хапне доволно за около 50 долара.