С настъпването на зимните месеци тази година сме изправени пред едно наистина голямо предизвикателство. Коронавирусът преобърна света ни изцяло, а сега, в допълнение на тревогите около него, навлизаме и в активния сезон на грип и настинки.

Коронавирус и грип. Каква е разликата?

Симптомите са доста сходни. Висока температура, кашлица и болки в гърлото са първите признаци на това, че в тялото ни започват да протичат възпалителните процеси. В допълнение към това обаче вече имаме все повече информация за коронавируса. Много пациенти например споделят за загуба на вкус и обоняние, затруднено дишане, главоболие. Истината обаче е, че все още е твърде рано, за да можем да имаме пълната картина върху патологията на заболяването. През зимните месеци виждаме, че случаите на заразени скачат, а към коронавируса прибавяме и възможността да хванем обикновен грип. Лекарите все още не могат да дадат по-подробна информация, но споделят, че не е невъзможно някои пациенти да се разболеят едновременно и от двете: коронавирус и грип.

Затова трябва да сме проактивни, за да защитим себе си и околните и да се предпазим от евентуално заразяване. На разположение имаме както природните средства, с които да подсилим организма си, така и хранителни добавки, витамини или пък други средства, за да се справим с първоначалната симптоматика и по този начин да си помогнем, в случай че заболяването вече се е развило.

Какво да направим, ако усетим настъпващите симптоми

Понякога, каквото и да предприемем, вирусът просто ще ни хване и няма какво да направим. Но не винаги е така. Това, на което можем да разчитаме, е силата на съвременната медицина. Имаме късмета да живеем във време, в което на наше разположение са различни лекарства, достъпни и без рецепта, и имат способността да повлияват благоприятно симптомите на грип. Такива са нестероидните противовъзпалителни средства като тези, съдържащи активната съставка ибупрофен, който сваля температурата и може да действа като разредител на кръвта, което е важно, имайки предвид опасностите, породени от COVID-19. Официалните здравни власти препоръчват, преди да се самолекуваме, да се консултираме с лекар, за да може да бъде назначено лечение и с други лекарства, но все още нестероидните противовъзпалителни са лекарствата "на първа линия", които се прилагат при първи симптоми на вирусни заболявания, каквито са грипът и COVID-19.

Естествените средства, които ще ни помогнат

Нека се замислим и кои са причинителите на отслабения имунитет. Първото, за което се сещаме в зимните месеци, е липсата на витамин D. И да, колкото и странно да звучи, именно той е един от най-силните имуностимуланти. Липсата на достатъчно слънчева светлина през зимата неминуемо оказва влияние върху тялото ни и ни прави много по-предразположени към грипни заболявания, а сега - и към коронавируса. За възрастни препоръчителният дневен прием на витамин D е определен на 15 μg/ден, въз основа на мета-регресионен анализ и като се има предвид, че при този прием по-голямата част от населението ще постигне серумна концентрация на 25 (OH) D близо до или над целевите минимални 20 ng/ml.

Друг много важен аспект, който ще ни помогне да повишим имунитета, това е разходката на чист въздух и въобще физическата активност. Не става дума за тежки и изтощителни тренировки, напротив - стремим се да постигнем консистентност, макар и с малък интензитет. Дори 15 минути в парка всеки ден или през ден ще имат неминуем ефект върху общото ни състояние.

Храната

Няма как да пропуснем този важен елемент, който играе ключова роля да се чувстваме добре или пък респективно - зле, ако се храним неправилно.

Захарта и тестените продукти например доказано влошават имунитета ни. Затова е по-добре да избягваме сладкишите, шоколада, тестените изделия и да се фокусираме върху сезонните плодове, зеленчуци, полезните мазнини като авокадо и риба. Какво по-освежаващо от един цитрусов фреш или питателна салата за обяд.

Още нещо, което не бива да забравяме, е силата на думата баланс. Всяко меню, което се основава на него, ще има много по-добър ефект от изпадането в крайности.

Има ли сигурна рецепта

Няма, разбира се. Особено когато говорим за нов вид заболяване, тъй като не знаем как ще се развият събитията. Всички изживяваме този безпрецедентен момент от общата ни история и можем само да гадаем какво ще се случи. Надяваме се скоро всичко да се върне в нормални граници и да живеем както преди. Дотогава обаче е важно да се пазим, да внимаваме и да взимаме всички предпазни мерки и средства, които ще ни помогнат да се справим с този труден период. Не бива да забравяме и че винаги, когато симптомите продължат по-дълго, е важно да се консултираме с лекар, който да назначи най-подходящото лечение.