За мнозина от нас чашата силно кафе сутрин е задължителна част от събуждането. Дозата кофеин ни помага да отворим очи, особено ако по една или друга причина не сме спали добре през нощта. Тогава тя е още по-наложителна, но, оказва се, има и друг начин да се заредим бързо с енергия още от сутринта и той ще ни отнеме точно толкова, колкото и да си изпием кафето.

Най-добрата тренировка, която можем да правим навсякъде и по всяко време

Най-добрата тренировка, която можем да правим навсякъде и по всяко време

Когато имаме ограничено време, пространство и оборудване

Учени от University of Portsmouth провеждат експеримент, с който доказват, че 20 минути умерена физическа активност сутрин стимулират мозъчната дейност и ни зареждат с енергия точно толкова добре, колкото и чашата кафе.

Част от участващите в експеримента спят само по пет часа в три поредни нощи. След това са им дадени различни задачи за решаване докато си почиват. После трябва да се справят с подобни и след като са карали колело 20 минути.

Снимка 643815

Източник: iStock

Учените установяват, че недоспиването влияе различно на всеки човек, но при всички се наблюдава подобрение на мозъчната дейност след кратката физическа активност.

Според тях този ефект се дължи на освобождаването на хормони, които регулират мозъчната дейност, както и на подобряване на кръвообращението и притока на кислород към мозъка, предава Daily Mail.

Как ароматите могат да подобрят паметта ни по време на сън

Защо ароматите по време на сън са важни

Лесен начин да работим за здравето на ума

Друг ефект от леките упражнения, който също не е за подценяване, е освобождаването на хормони на щастие и подобряване на настроението, от което често се нуждаем сутрин, за да бъде успешен и пълноценен денят ни. И това изследване е поредното доказателство, че движението наистина е здраве и лекарство в редица ситуации - като след безсънна нощ например.