Малките мандри, ферми и винарски изби винаги са ни били на сърце, а някои от продуктите им направо обожаваме. Затова и никога не подминаваме магазин Купаж, когато се озовем в района.

Доста често идваме и нарочно, но то е просто защото това място е визитна картичка на традиционните български продукти. Не, думите не са наши, а на собственика на Купаж - Александър Ангелов. Но ние сме напълно съгласни с него.

Български отлежали сирена, мезета и специално селектирани вина - това пък е концепцията на магазина, сведена до минимализма на няколко думи.

Снимка 442539

Източник: lifestyle.bg

"Винаги, когато съм пътувал в средиземноморските страни, съм влизал в магазинчета за сирене и вино. Винаги съм си мечтал един ден и в София да има подобно място, но с наши традиционни продукти."

Да сбъдва мечтата си Александър започва през 2011 г. със сайта БГ Бакалия - онлайн платформа за продажба на продукцията на малки български производители. С времето, опита, голямото желание и, разбира се, щастливото стечение на обстоятелствата тази мечта започва да се превръща в реалност.

Снимка 436315

Източник: lifestyle.bg

Пръст в цялата работа има и тенденцията за организиране на фермерски пазари и Facebook групи за домашни продукти. Всички те се отразяват на продажбите в сайта.

"Тогава със съпругата ми решихме, че е време да направим реално физическо място, в което да наблегнем на продуктите, които търсят хората, споделящи любовта ни към гурме културата."

Снимка 442542

Източник: lifestyle.bg

Магазина зареждат с вина, сирена и мезета. Залагат изцяло на българското, и то от малки производители. Акцента слагат на качеството, а не на количеството.

И ако намирането на перфектното място (да бъде не само "по-винтидж" като стил, но и да има дух) не е никак лесна задача, то избирането на име се оказва дори още по-трудно начинание. Искат хем да е звучно, хем да подсказва идеята на магазина, но да се изписва лесно и на кирилица, и на латиница.

Така стигат до добре познатата френска дума, отдавна навлязла в българския език - купаж.

Снимка 442550

Източник: lifestyle.bg

Купаж отваря врати официално през 2017 г. От тогава до днес и не е спрял да се отличава от останалите магазини за сирене и вино в София. Освен вече споменатите две специфики на продуктите тук, има и трета - всички те да са отлежали. Стараят се да са и в различни ценови категории, за да има за всеки по нещо.

Снимка 442538

Източник: lifestyle.bg

Заради специфичните и непознати сирена постепенно нараства и броят на ресторантите, с които работят. Между тях несъмнено се открояват Ателие, Lavanda, Багри, Космос, Cava, Ahora.

Но в Купаж организират и дегустации. Правят ги по всяко време и без значение от броя на желаещите.

Снимка 442541

Източник: lifestyle.bg

Какъв приблизително е броят на продуктите, които поддържате в Купаж?

Качествените малки изби в страната са около 100, ние работим с половината от тях. Но се стараем да има ротация - за известно време спираме да зареждаме от едни, даваме шанс на други... и така, за да има и разнообразие.

Вината, които постоянно поддържаме като етикети, са около 100-150. Производителите на сирена са около 10-12, от които обаче имаме около 30 различни продукта. Производителите на меса са четири-пет с около 20 различни артикула.

Кои са трите вина, които ще ни препоръчате да опитаме?

Когато клиент иска да му препоръчам нещо, задавам няколко дежурни въпроса. Какъв е поводът? Какво харесва? Има ли той любим сорт? Познава ли някоя изба? Какъв е бюджетът?

Винаги го съветвам и да преценява с каква храна ще съчетава виното, както и да му даде втори шанс.

Ако сме отворили бутилка мавруд на Загрей (вино на годината за 2013 г.), не сме го декантирали (оставили да диша половин-един час), а жена ни е сготвила свинско със зеле, няма смисъл да пием това вино - няма да усетим вкусовите му качества. Маврудът е само за стекове, пържоли и такъв тип меса. Затова и винаги казвам на клиентите да пробват едно вино с различни храни, само така ще забележат разликата.

Ако трябва да избера, ще се спра на три вина, с които искам да дам пример за някои по-малките производители, за които много хора не са чували. Това са Стема Старосел, Бендида Брестовица, Мелвино Мелник.

Снимка 442548

Източник: lifestyle.bg

Има ли още нещо, което българинът все още не знае за комбинирането на сирене и вино?

Българинът обича и сирене, и вино, но при избора им сякаш все още приоритет е цената, а не качеството. Има и много хора, които не знаят как точно да ги съчетават.

Това е и една от целите ни от самото създаване на магазина - да им помагаме да се учат как да го правят, така че да се насладят максимално на вкусовите качества и на двата продукта. Именно затова винаги насърчаваме клиентите си да опитват смело, още докато са в магазина, за да могат сами да намерят перфектната комбинация за тяхното небце.

Купаж е на ул. "Солунска" 42.

Снимките в текста са направени с най-новия модел на Motorola - motorola one vision.