Малките мандри, ферми и винарски изби винаги са ни били на сърце, а някои от продуктите им направо обожаваме. Затова и никога не подминаваме магазин Купаж, когато се озовем в района.
Доста често идваме и нарочно, но то е просто защото това място е визитна картичка на традиционните български продукти. Не, думите не са наши, а на собственика на Купаж - Александър Ангелов. Но ние сме напълно съгласни с него.
Български отлежали сирена, мезета и специално селектирани вина - това пък е концепцията на магазина, сведена до минимализма на няколко думи.
Източник: lifestyle.bg
"Винаги, когато съм пътувал в средиземноморските страни, съм влизал в магазинчета за сирене и вино. Винаги съм си мечтал един ден и в София да има подобно място, но с наши традиционни продукти."
Да сбъдва мечтата си Александър започва през 2011 г. със сайта БГ Бакалия - онлайн платформа за продажба на продукцията на малки български производители. С времето, опита, голямото желание и, разбира се, щастливото стечение на обстоятелствата тази мечта започва да се превръща в реалност.
Източник: lifestyle.bg
Пръст в цялата работа има и тенденцията за организиране на фермерски пазари и Facebook групи за домашни продукти. Всички те се отразяват на продажбите в сайта.
"Тогава със съпругата ми решихме, че е време да направим реално физическо място, в което да наблегнем на продуктите, които търсят хората, споделящи любовта ни към гурме културата."
Източник: lifestyle.bg
Магазина зареждат с вина, сирена и мезета. Залагат изцяло на българското, и то от малки производители. Акцента слагат на качеството, а не на количеството.
И ако намирането на перфектното място (да бъде не само "по-винтидж" като стил, но и да има дух) не е никак лесна задача, то избирането на име се оказва дори още по-трудно начинание. Искат хем да е звучно, хем да подсказва идеята на магазина, но да се изписва лесно и на кирилица, и на латиница.
Така стигат до добре познатата френска дума, отдавна навлязла в българския език - купаж.
Източник: lifestyle.bg
Купаж отваря врати официално през 2017 г. От тогава до днес и не е спрял да се отличава от останалите магазини за сирене и вино в София. Освен вече споменатите две специфики на продуктите тук, има и трета - всички те да са отлежали. Стараят се да са и в различни ценови категории, за да има за всеки по нещо.
Източник: lifestyle.bg
Заради специфичните и непознати сирена постепенно нараства и броят на ресторантите, с които работят. Между тях несъмнено се открояват Ателие, Lavanda, Багри, Космос, Cava, Ahora.
Но в Купаж организират и дегустации. Правят ги по всяко време и без значение от броя на желаещите.
Източник: lifestyle.bg
Какъв приблизително е броят на продуктите, които поддържате в Купаж?
Качествените малки изби в страната са около 100, ние работим с половината от тях. Но се стараем да има ротация - за известно време спираме да зареждаме от едни, даваме шанс на други... и така, за да има и разнообразие.
Вината, които постоянно поддържаме като етикети, са около 100-150. Производителите на сирена са около 10-12, от които обаче имаме около 30 различни продукта. Производителите на меса са четири-пет с около 20 различни артикула.
Кои са трите вина, които ще ни препоръчате да опитаме?
Когато клиент иска да му препоръчам нещо, задавам няколко дежурни въпроса. Какъв е поводът? Какво харесва? Има ли той любим сорт? Познава ли някоя изба? Какъв е бюджетът?
Винаги го съветвам и да преценява с каква храна ще съчетава виното, както и да му даде втори шанс.
Ако сме отворили бутилка мавруд на Загрей (вино на годината за 2013 г.), не сме го декантирали (оставили да диша половин-един час), а жена ни е сготвила свинско със зеле, няма смисъл да пием това вино - няма да усетим вкусовите му качества. Маврудът е само за стекове, пържоли и такъв тип меса. Затова и винаги казвам на клиентите да пробват едно вино с различни храни, само така ще забележат разликата.
Ако трябва да избера, ще се спра на три вина, с които искам да дам пример за някои по-малките производители, за които много хора не са чували. Това са Стема Старосел, Бендида Брестовица, Мелвино Мелник.
Източник: lifestyle.bg
Има ли още нещо, което българинът все още не знае за комбинирането на сирене и вино?
Българинът обича и сирене, и вино, но при избора им сякаш все още приоритет е цената, а не качеството. Има и много хора, които не знаят как точно да ги съчетават.
Това е и една от целите ни от самото създаване на магазина - да им помагаме да се учат как да го правят, така че да се насладят максимално на вкусовите качества и на двата продукта. Именно затова винаги насърчаваме клиентите си да опитват смело, още докато са в магазина, за да могат сами да намерят перфектната комбинация за тяхното небце.
Купаж е на ул. "Солунска" 42.
Снимките в текста са направени с най-новия модел на Motorola - motorola one vision.
nsmilitia
на 27.09.2019 в 18:15:32 #1Виното и сиренето ни са от България, но масите и столовете от... ИКЕА...