Да имаме куче е страхотно - винаги е добра компания както за почивка, така и за игри. Правим си безброй снимки и наистина го усещаме като член на семейството. А, оказва се, четириногото има и голяма полза за нашето здраве.

Според изследване, публикувано в American Heart Association's journal Circulation, което анализира резултатите от 10 предишни, собствениците на кучета имат с до 24% по-нисък риск от ранна смъртност по различни причини. Най-голям положителен ефект четириногите оказват върху хората, преживели инфаркт или инсулт.

Авторите на изследването предполагат, този ефект се дължи не само на положителни емоции, които ни доставя съжителството с куче, но и на промените в начина на живот на всеки стопанин.

Снимка 496655

Източник: iStock

Най-малкото, ежедневните разходки стават задължителни, дори и преди това редовно да сме ги пропускали. А това нови само позитиви за сърдечно-съдовата система. По-дългото време, прекарано навън, както и по-голямата физическа активност, водят и до подобряване на съня, предава Best Life.

Разбира се, не е за подценяване и фактът, че игрите или гушкането с домашния любимец понижават кръвното налягане и успешно се борят с депресивните и тревожни състояния, които винаги дават отражение и върху физическото ни състояние.

Кучетата, емпатията към човека и кога се притичват на помощ

Кога кучето се притичва на помощ

Психология на домашния любимец

Ако сме фенове на котките обаче, няма място за разочарование. Мъркащите домашни любимци също доказано намаляват риска от смъртност, причинена от сърдечно-съдови проблеми, заради своята способност да ни спасяват от стреса.