Любопитен факт е, че кучетата имат много повече обонятелни рецептори от хората. Именно това прави четириногите любимци изключително ефективни при разграничаване и идентифициране на миризми.

Кучетата и проучването, което доказва, че плачат, когато отново видят стопаните си

Кучетата правят и това

Защото много, ама много обичат стопаните си

Въпреки че не можем да знаем със сигурност защо кучетата са развили толкова остри обонятелни сетива, много вероятно е това да е свързано с необходимостта им от идентифициране на плячка, потенциални заплахи, репродуктивен статус и семейни отношения в глутницата.

Обонянието на кучета оказва се, е чувствително и към нас, хората. Според данните от ново проучване домашните ни любимци могат да направят разликата между стресиран и спокоен човек, и то само по миризмата.

Изследователите са открили това кучешко умение, като са представили на кучета различни проби от човешка пот и дъх - някои от тях са на хора, които току-що са се опитали да решат математически задачи пред публика, а други са от същата група хора, но преди математическото предизвикателство. Четири от кучетата, участващи в проучването, са могли да надушат пробите от стресираните хора, вероятно улавяйки фините промени, които стресът може да има върху съединенията на потта.

Тестът е започнал с 20 кучета, насочени да използват обонянието си за да оценят пробите. 16 от кучета обаче са били отстранени от изследването, като причините за това са различни, включващи например липса на внимание и скука.

Останалите четири кучета пък е трябвало да подушат неизползвано парче марля, една проба от стресиран човек и една друга проба от същия човек, на когато не е бил стресиран. Забележителното в проучването е, че в 96,88% от случаите кучетата правилно са идентифицирали пробата на стресираните хора.

Цели 2 тона милосърдие от пловдивчани за обитателите на приюта

Цели 2 тона милосърдие от пловдивчани за обитателите на приюта

Пловдив направи дните на безстопанствените кучета поне малко "по-вкусни"

Сега вече, след като са ясни резултатите след получените данни от изследването, новото откритие за умението на кучетата да надушват кога хората са под стрес, може да послужи за по-нататъшното обучение на служебни кучета, пише People.