Махане с опашка, облизване по лицето - това са сред познатите ни номера, с които кучетата изразяват привързаността си към стопаните.

Авокадо, кучета и защо не бива да даваме на домашните си любимци да го ядат

Токсично ли е авокадото за кучетата

Ето защо не е препоръчително да даваме плода на домашния си любимец

Не сме и очаквали обаче, че тези домашни любимци са способни да изразяват емоциите си и по друг, съвсем човешки начин. А именно - като плачат.

Но едно японско проучване доказва точно това. Кучетата съвсем искрено могат да се развълнуват до сълзи щом отново видят стопаните си, които са отсъствали за по-продължителен период от време.

Обект на проучването е било поведението на 22 кучета. Изследователите са наблюдавали реакциите на една част от тях, които са били отново срещани със стопаните си, но също и на друга част - срещани с просто познати хора.

Снимка 585140

Източник: iStock

За да тестват теорията, че кучетата наистина плачат, академиците са поставили хартиени късове под очите им в два случая. Единият - когато любимците са си комуникирали както обикновено със стопаните си. А другият - минута преди отново да ги видят след период на отсъствие от пет до седем часа.

Какво показва експериментът? Че кучетата проливат сълзи само когато отново видят стопанина си. А пък в случаите, в които милите ни приятели се срещат с просто познати хора, сълзи почти не са били проливани.

Изследователите обаче решават да проверят и още нещо любопитно. За да разберат дали наистина сълзите са свързани с емоциите на кучетата, те им дават разтвор, съдържащ хормона окситоцин. В крайна сметка и този експеримент се оказва още едно доказателство за това колко чувствителни са всъщност тези любимци. С използването на хормона, свързан с привързването, е било забелязано, че те проливат повече сълзи.

Самоед, лъвско куче, чау чау, тибетски мастиф, азавак и това ли са най-скъпите породи кучета

5 от най-скъпите породи кучета

Четири лапи разкош

Досега обяснението за плача на кучетата беше, че го използват, за да поддържат сълзните си канали чисти. Но сега за първи път той се свързва с емоционалните им реакции, пише BBC.