Миналата седмица излезе изследване, от което разбрахме, че кучетата могат да надушват стреса. А сега, няколко дни по-късно, други учени публикуват статия с ново откритие как четириногите ни приятели могат да помогнат в борбата с безпокойството.

Кучетата, обонянието им и умението им да надушват кога човек е под стрес

Неочакваното умение на кучетата

И каква е връзката му с хората

Всички знаем как в ежедневието верните домашни любимци не могат да скрият радостта си, още щом ни видят на прага на вратата. Те махат с опашка, скимтят и устремено тичат към нас, за да ни посрещнат след дългия работен ден.

Случва се обаче (за съжаление все по-често), заради работа и грижи, да сме напрегнати, мълчаливи и тревожни. И тук на помощ идват кучетата.

Снимка 590785

Източник: iStock

Според ново проучване, публикувано в списание PLOS One, гушкането на куче ни прави по-общителни, като ни помага да се справяме със стреса по-лесно. Учените установяват, че положителният ефект продължава, след като животното вече не е до нас. Но намалява, ако го заменим с плюшена играчка.

"Настоящото изследване демонстрира префронталната мозъчна активност при здрави хора, която се повишава при увеличаване на близостта им с куче или плюшена играчка. При контакт с кучето активирането е още по-силно", обяснява водещият автор на изследването Рахел Марти от University of Basel.

Снимка 590784

Източник: iStock

"Това показва, че взаимодействието с куче може да активира повече процеси, свързани с вниманието и да предизвика по-силна емоционална възбуда, отколкото идентични изкуствени стимули", добавя тя.

Домашните любимци, спането с тях в едно легло, какви са плюсовете и какви минусите

Плюсове и минуси на спането с домашния любимец

Емоционално или рационално решение

Учените заключват, че интегрирането на живи животни в терапевтични интервенции е надежден подход за подобряване на емоционалната ангажираност и внимание, пише SWNS.