За плановете на Apple да създаде свой електрически автомобил се говори вече от около 10 години. За това време почти нищо официално не бе казано, а имаше повече мистерия и догадки.

Apple Car, Project Titan, Lamborghini и какво “открадна” американската компания

Какво “открадна” Apple от Lamborghini

Apple разраства екипа си

Знаеше се само, че компанията от Купертино иска да пусне на пазара напълно автономен автомобил, който да промени играта. Оказва се, че с Project Titan, каквото име носеше разработката, може би е свършено.

Миналия месец сатана ясно, че поне до 2028 г. колата на Apple няма да започне да се произвежда, а сега разбираме, че тя въбоще няма да види бял свят, според Bloomberg.

Не е ясно защо точно се е стигнало до това решение, но се твърди, че тази новина е била съобщена на служителите, работещи върху Project Titan, от двама от директорите в компанията. 

Снимка 556914

Източник: Vanarama

На служителите е било казано, че ще бъдат прехвърлени към други проекти, занимаващи се с разработването на генеративен изкуствен интелект.

Решението на Apple идва на фона многото съкращения в технологичния сектор през последните месеци. Много служители от компании като Meta и Google загубиха работните си места, припомня още InsideEVs. До последно се твърдеше, че електрическият автомобил на Apple ще струва около 100 000 долара и ще предлага автономни функции на управление, но няма да е напълно автономен.

Магнус Остберг, софтуерният директор на Mercedes, за бъдещето на колите

Бъдещето на колите - според софтуерния директор на Mercedes

Магнус Остберг има ясна визия за това как се правят нещата

В разработването на колата са били ангажирани около 1000 служители, а годишните разходи на Apple за Project Titan са възлизали на 1 милиард долара.