Мина повече от година от имплозията на подводницата Titan. На борда й загинаха петима пътници, платили огромни суми, за да се гмурнат до останките от потъналия кораб Титаник. Почти веднага стана ясно, че смъртта на 3800 метра дълбочина е настъпила за секунди, а сега, покрай делото за трагедията, публично достояние станаха и още подробности от последните мигове живот на пасажерите.

Година след имплозията на подводницата Titan – улики се оказаха фалшиви

Година след имплозията на подводницата Titan – улики се оказаха фалшиви

Ето какво се знае за записа с последните думи на загиналите

Роднини на загиналия на борда на подводницата френски изследовател Пол-Анри Наржеоле са завели иск срещу компанията OceanGate, с който търсят обезщетение от 50 милиона долара заради "неправомерната смърт". Ученият бе известен като "Мистър Титаник" и е участвал в 37 предишни гмуркания до останките от потъналия кораб, затова и близките му винят единствено организаторите на това последно за него за сполетялата го съдба.

Според тях, OceanGate и Rush са проявили недопустима небрежност. Също така твърдят пред съда, че са си позволили да скрият много подробности за недостатъците на подводницата от Наржеоле. А ако е бил наясно с тях, той най-вероятно е нямало да изяви желание да стане част от злополучната мисия.

В съдебния иск срещу компанията също така се твърди, че пътниците на борда на Titan най-вероятно са заели, че ще се стигне до имплозията, която отне живота им. Те цитират мнението на "експерти" и споделят тяхната теза, че причината за фаталния край може и никога да не стане ясна. "Здравият разум подсказва, че екипажът е бил наясно, че ще умре, преди да умре", категорични са те.

Споменава се и "прехвалената акустична система", която, според тях, не е функционирала правилно, защото би трябвало да предупреди екипажа, че корпусът от въглеродни влакна се пропуква от екстремен натиск, за да може той да предприеме той съответните действия и да освободи тежестта, за да не се стигне до имплозията, обяснява Guardian.

Очевидно обаче този защитен механизъм не е проработил и затова се смята, че екипажът на подводницата е "чул пукащия шум от въглеродните влакна да става по-интензивен, докато тежестта на водата притиска корпуса на Титан". И това е бил звукът на една предизвестена смърт.

"Забравете за Titan" - време е да пратим хора на Венера

"Забравете за Titan" - време е да пратим хора на Венера

Защо това е по-добрата алтернатива на Марс

"Според изчисленията на експертите, те щяха да продължат да се спускат, с пълното съзнание за необратимите повреди на плавателния съд, изпитвайки ужас и душевна мъка преди Titan окончателно да се срине", се казва още в документите по делото. Публичното обсъждане е насрочено за септември, когато се очаква и становището на свикания в САЩ Морски съвет за разследване на инцидента.