След смъртта на динозаврите, бозайниците процъфтяват. Без люспестите си връстници наоколо, техният брой нараства, те се разнообразяват и стават по-големи. Но колко големи точно?

Знаем, че синият кит е най-големият бозайник някога. Той е и най-масивното животно, живяло някога - с размери около 30 метра и тегло до 20 тона. Но какво да кажем за бозайниците, които са ходили по Земята?

В момента африканският слон се счита за най-големия жив сухоземен бозайник в света. С дължина седем метра и височина 3.7 метра, тези съществуващи гиганти обикновено тежат от четири до седем тона и също така имат най-тежкия мозък и нос от всички сухоземни бозайници. Това постижение не е никак зле, но все пак не може да се мери с друг бозайник, който е обитавал (вече не) Земята.

Снимка 663319

Източник: iStock

Тази корона отива на вече изчезналия Индрикотерии (Paraceratherium) - масивен безрог носорог с дълъг врат като на жираф. Срещани предимно в Азия, в Китай, Монголия, Казахстан и Пакистан през епохата от ранния до късния олигоцен (преди 34-23 милиона години), тези гиганти са по-големи от най-големия носорог, който имаме днес - южния бял носорог, който може да достигне 4.2 метра дължина, 1.85 метра дължина и да тежи 3.6 тона.

Кой предава повече вируси - животните на хората или обратното

Кой предава повече вируси - животните на хората или обратното

Според ново проучване

Междувременно се смята, че Paraceratherium е имал обща дължина от 7.4 метра и височина на раменете от 4.8 метра, което го прави най-масивният бозайник, ходил някога на Земята. Въз основа на оценки от частично реконструиран скелет в Американския музей по естествена история, се смята също, че праисторическият голиат е тежал около 17 тона - почти пет пъти повече от съществуващия му събрат.

Снимка 663318

Източник: iStock

Още през 2021 г. в Тибет е открит нов вид изчезнал гигантски носорог, Paraceratherium linxiaense. Датиращи отпреди 26.5 милиона години, вкаменелостите включват напълно запазен череп, както и долна челюст и прешлени от друг индивид. "Черепът е бил дълъг повече от метър", казва пред CNN тогава Ден Тао, водещ автор на изследване, представящо откритията.

Въпреки това царуването на Индрикотерии като най-големите сухоземни бозайници не е безспорно. Поради непълнотата на откритите вкаменелости не е възможно да се знае със сигурност колко големи са израснали тези древни носорози. И те са изправени пред ожесточена конкуренция от други изчезнали титани.

Снимка 663316

Източник: iStock

Например някои казват, че слонът с прави бивни Palaeoloxodon, който е живял преди около 700 000-50 000 години, е бил дори по-голям от Paraceratherium, тежащ до 22 тона. Това обаче се основава само на фрагмент от бедрена кост, така че много учени отхвърлят тази теория. Някои оценки, използващи по-пълни кости на крайници от млади слонове, определят теглото на Palaeoloxodon на по-скромните 13-15 тона.

Странният начин, по който алпаките правят секс

Странният начин, по който алпаките правят секс

Аномалия при бозайниците

Борсъновия мастодонт, който е обитавал части от Евразия преди пет до 2.5 милиона години, се смята, че е тежал около 15-16 тона, така че също влиза в категорията на нашия огромен носорог. Независимо от дебата, никой от тези тежкотоварници не се доближава до най-голямото животно, което някога е ходило по Земята. Това не е бозайник, но Patagotitan mayorum безспорно е бил мамут, простиращ се на дължина 37 метра и тежащ еквивалента на 10 африкански слона.